Toshiba 37XV635DG - opinie



Koci - 17-09-2009 23:02
Toshiba 37XV635DG - opinie
  Witam serdecznie!

Przeczytałem posty o problemach związanych z niektórymi (?) modelami tej firmy i zastanawiam się, czy ten model (37XV635DG) warto kupić, jest stosunkowo tani w Euro RTV (2699 PLN), ale czy pozbawiony wad poprzednich modeli?

Ma wszystko czego potrzebuje, tylko te słynne pasy i plamy...... :cool:

Myślałem też nad Sony (jeden z nowszych modeli) i Sharpem LC-32XL8E, czy mógłby ktoś spróbować chociaż rozwiać moje wątpliwości?

Pozdrawiam

Koci





gilek1975 - 18-09-2009 09:13
Przypadłość pasów dotyczyła tylko serii ZF.



DrLiveAct - 18-09-2009 13:57
mam wersje 42 cale ( też myslałem o 37" ale to góralska prawda ze człowiekowi zawsze mało , gdzies na forum jest komentarz "...jakbym wiedział ze tak dobrze radzi sobie z syganłem sd to brałbym 46" a nawet 52" jakby była taka mozliwość ..." ten komentarz pasuje do tego tv w 100% , oczywiście im wiecej tym drożej , jak masz możliwośc to 42 cale polecam :p

chciałem kupic 37Xl8e ale w końcu zdecydowałem sie na tą szybę :D nie żałuje ani troche , mam sygnał z analogowej kablówki i powiem ze jest dobrze ( na kilku kanałach jest bardzo dobrze) testowałem podłączenie Tv z komputerem i jednym slowem rewelacja :)



Koci - 03-10-2009 16:42
Kupiłem tydzień temu, telewizorek super, nawet na sygnale analogowym jest nieźle, kolory ok, czarny ok, nie mam uwag :-) Dźwięk zaskakująco dobry, zero martwych pikseli i cloudingu (a la Sony).

Wpadnę tu czasami, jakby co, napiszę, trzymajcie się forumowicze!

Pozdrawiam

Koci



AdamDuzy - 05-10-2009 00:11
Cytat:
mam wersje 42 cale
testowałem podłączenie Tv z komputerem i jednym slowem rewelacja :)
Możesz powiedzieć do jakiego wejścia podłączałeś i czy udało Ci się uzyskać natywną rozdzielczość 1920x1080 pikseli ? Toshiba wszędzie uparcie podaje, że max to 1360x768 :(

Z góry dzięki, pozdrawiam.



Grzes2 - 06-10-2009 19:06
Jak dla mnie ten telewizor ma jedną poważną (w stosunku np. do Panasonica) wadę - nie potrafi automatycznie przełączać formatu obrazu. Niby jakaś tam automatyka jest ale nie da się wybrać takich ustawień żeby zawsze było OK i trzeba przy przełączaniu między kanałami zmieniać format. Zależy kto, co lubi ale u mnie to dyskwalifikuje sprzęt.



indianin - 06-10-2009 21:35
Witam
A co moglbys jeszcze dodac na temat tego modelu, jakies inne "mniejsze" wady.
Mocno sie zastanawiam nad tym lcedekiem
pozdrawiam



Matsunami - 07-10-2009 15:01
Ja także zastanawiam się nad tym tv. Planowałem kupić Samsunga 37B530/550, ale może jednak warto dołożyć do 100Hz.. Dlatego proszę użytkowników, bądź osoby które mają jakąś wiedzę o jak najwięcej spostrzeżeń :)



bejgus - 08-10-2009 21:05
Witam

Ja też przymierzam się do kupna TV LCD.
Rozważam 3 producentów: SHARP, SAMSUNG, TOSHIBA.
Modele 37"
Sharp LC-37D65E
Samsung LE37B551
Toshiba 37XV635DG
Modele 32"
Sharp LC-32DH65E lub LC-32D65E
Samsung LE32B551
Toshiba 32RV635DG lub 32XV550PG

Toshiba ma najwięcej "bajerów" ale nie wiem czy nie jest czasem gorsza jeśli chodzi o jakość obrazu. Ciężko spotkać wszystkie 3 razem działające, żeby porównać. Może jakieś sugestie naprowadzające na właściwe tory?

Pozdrawiam





Matsunami - 09-10-2009 08:36
Ja kupiłem toshibe, 100Hz robi swoje. Toshiba ma matrycę Samsunga więc bez obaw o jakość obrazu. Widziałem 5 testów w których dostała powyżej 90%. Niestety nie pamietam już stron, zajrzyj także na amazon.de, Tośka jest popularna w niemczech więc jest tam sporo opinii użytkowników (same dobre oceny ;) ). Pytałem w kilku sklepach o Samsunga z serii B550 i każdy mówił, że lepsza Toshiba. Dodatkowo w serwisie dowiedziałem się, że Samsungi psują się najczęściej natomiast najmniej Sony, Toshiba jest za Sony.



bejgus - 09-10-2009 20:36
Witam ponownie

Dzięki za odpowiedź ale obecnie jestem na etapie następującym:

Sharp Aquos LC-32DH65E vs. Sharp Aquos LC-32DH77E.

I tu dylemat bo oprócz tego, że jeden jest w technologii 100 Hz, a drugi nie, jeden ma matrycę 4 ms, a drugi 6 ms i różnią się wielkością kontrastu dynamicznego, to wszystkie pozostałe parametry mają identyczne. Do tego LC-32DH65E ma więcej złącz których i tak nie wykorzystam (jak to mawiał mój promotor - potrzebne jak w du.ie ząb).

Moje pytanie brzmi, czy te 100 Hz i szybsza matryca za 500 zł więcej ma sens (chodzi o LC-32DH77E), czy sobie odpuścić.

Będę oglądał głównie DVD + TV (platforma Multimedia) więc jakość na 3+.
Może podepnę kompa, żeby pogiercować od czasu do czasu i to wszystko.
Pokój 4x3, odległość od telewizora ok 2,5 m. Pokój ma okna od pd-wschód.

Pozdowionka




Koci - 14-10-2009 22:06
Cytat:
Jak dla mnie ten telewizor ma jedną poważną (w stosunku np. do Panasonica) wadę - nie potrafi automatycznie przełączać formatu obrazu. Niby jakaś tam automatyka jest ale nie da się wybrać takich ustawień żeby zawsze było OK i trzeba przy przełączaniu między kanałami zmieniać format. Zależy kto, co lubi ale u mnie to dyskwalifikuje sprzęt. Grzes2 --> u mnie to działa bez zastrzeżeń, hmmm. Mam wersję 42 cale.

pozdrawiam

Koci



kiki - 15-10-2009 02:22
bejgus - do Twojej odległości to model 100Hz .
http://www.toshiba-av.pl/TV/LCD/XV6/152/37XV635DG i dobrze sprawdź.



pawel.xl - 16-10-2009 19:50
Jeżeli chodzi o wady XV635DG to włącza sie baaaaardzo długo , wiec jeżeli to komuś przeszkadza ( mi np. nie ) to trzeba brac to pod uwage



migug - 19-10-2009 12:40
Pawel co rozumiesz przez długie włączanie. U mnie włącza sie bardzo szybko. Czy chodzi ci o to ze obraz zaraz po wlączeniu nie jest tak jasny jak po kilkunastu sekundach?



pawel.xl - 19-10-2009 18:18
Cytat:
Pawel co rozumiesz przez długie włączanie. U mnie włącza sie bardzo szybko. Czy chodzi ci o to ze obraz zaraz po wlączeniu nie jest tak jasny jak po kilkunastu sekundach? Przepraszam za wprowadzenie w błąd , po przeczytaniu powyzszego postu postanowiłem sprawdzic co jest z tą moją tośką. Okazuje sie a i owszem ze włącza sie długo ale jezeli włączony jest tryb AV (np. połaczony dekoder przez euro - jak jest w moim przypadku) ale w normalnym trybie jak słusznie zauwazył migug wszystko jest ok. Poprostu moja tośka działa ciagle na cyfrowym polsacie a co za tym idzie o w trybie AV i dlatego włącza sie dłużej, stąd moje spostrzeżenie



pawel.xl - 20-10-2009 10:32
Oj ponowne sprostowanie okazuje sie ze po dłuższym nieogladaniu(wyłączeniu) tv niewazne czy jest to tryb AV czy normalny moja tośka włącza sie z ok. 5 sekundowym opoznieniem. Tj. miedzy zapaleniem sie zielonej diody a włączeniem obrazu. Tylko ja tak mam??????



KaZ103 - 20-10-2009 16:05
Nie tylko, ja też tak mam, więc chyba to normalne :)



migug - 20-10-2009 16:46
U mnie tez podobnie, z tym ze moj stary panasonic (crt) wlączał się podobnie więc dla mnie to standard.



pawel.xl - 20-10-2009 17:44
Uffff, dzieki za odzew, bo juz zaczełem sie stresowac ze moja nowka toska juz jest do wymiany:bober:



kiki - 21-10-2009 03:49
To i tak bardzo dobry wynik.
U innych trwa to znacznie dłużej.



drno - 22-10-2009 14:59
Panowie, mam pytanie. Otóż zastanawiam się nad zakupem Toshiby, w sklepach zauważyłem że włączone telewizory mają u dołu podświetlony na biało napis TOSHIBA. Czy mozna wyłączyć to podświetlenie, gdyz nie ukrywam, że ten swiecący napis może irytowac podczas oglądania?



zigzac - 22-10-2009 16:52
Cytat:
Panowie, mam pytanie. Otóż zastanawiam się nad zakupem Toshiby, w sklepach zauważyłem że włączone telewizory mają u dołu podświetlony na biało napis TOSHIBA. Czy mozna wyłączyć to podświetlenie, gdyz nie ukrywam, że ten swiecący napis może irytowac podczas oglądania? Mozna, jest opcja w menu która to wyłącza.



kivlov - 26-10-2009 13:02
A jak ten model ma się do Sony 40V5500 pod względem jakości obrazu?



zigzac - 27-10-2009 09:28
Jak dla mnie ten model - a przynajmniej te dwa egzemplarze ktore mialem i testowalem - ma dwie wady. Po pierwsze TV buczy, i to buczenie nie pochodzi z głosnikow ale gdzie z tylu telewizora, jest to wyraznie slyszalne w nocy kiedy jest cicho i TV jest ustawiony nie niewielka głosnosc, a po drugie przy przełączaniu stereo/mono słychac delikatny "trzask".
Generalnie calkiem mozliwe ze trafilem na jakas kiepska serie. Drugi z tych problemow jeszcze moge scierpiec ale to buczenie.....

pozdrawiam



KaZ103 - 27-10-2009 20:27
Jakie buczenie ? mój jest cichy jak trusia :D



zigzac - 27-10-2009 22:47
Cytat:
Jakie buczenie ? mój jest cichy jak trusia :D W takim razie trafilem na 2 kiepskie egzemplarze



pawel.xl - 28-10-2009 10:20
Mój też "siedzi cicho kiedy trzeba":D znaczy sie buczenia i trzaskow brak



kiki - 28-10-2009 10:30
akurat ten model w ogóle nie buczy , nawet jak ucho dostawisz do telewizora - chociaż nie wiem po co ?



3dfx - 03-11-2009 22:14
Panowie, czy ktoś z Was miał okazję porównać na własne oczy XV635 z ZV555?
Szef Wszystkich Szefów usilnie namawia mnie na ZV555 ale z dnia na dzień ceny ZV skaczą w górę i na chwilę obecną różnica wynosi jakieś 600-700zł (licząc raty:/), a w EURO 37XV635 stoi za 2.490 i raty 0%.

I druga sprawa: jeśli już brać XV635 to jak ma się do niej LH4000, LH5000, B651 i W5710? Miał ktoś okazję porównać z jakimś z tych modeli?



rena9 - 05-11-2009 21:19
toshiba regza XV653
  Witam,
od 10 dni jestem posiadaczką toshiby regza XV 635d i mam problem z ustawieniem obrazu.
Może ma zbyt wiele ustawień, i nie potrafię się do tego TV zabrac, ale od pierwszego dnia, śledzę to forum aby czegoś wiecej się dowiedziec, i niestety bez efektu.
Problem polega na tym, ze obraz jest zbyt ciemny i mało ostry.
Zanim kupiłam ten TV miałam przez 1 dzień toshibę RV 555 i w porównaniu do obecnego TV miała o wiele lepszy obraz na kablówce (multimedia) i na cyfrówce.
W ustawieniach obrazu na "dynamiczny" brak mu życia, jakby za mgłą.
Poza tymi rzeczami, TV jest O'K.
Może ktos podpowie, co może byc przyczyna mało ostrego obrazu.
Konsultant sklepu poradził mi, aby oddac do serwisu, ale mnie to troche przeraża, aby po 10 dniach uzytkowania dawac do naprawy.
Może rzeczywiście "coś" trzeba ustawic i bedzie O'K???
:(



gilek1975 - 06-11-2009 10:09
Napisz mi maila do siebie na PM a Ci pomogę :)



Kampaj - 06-11-2009 21:42
ZV555 i XV635
  Porównując ZV555 i XV635 stwierdzam, że o wiele lepiej się zachowuje nowszy model z serii 635. ZV555natomiast lepiej radzi sobie z czernią. Po odpowiedniej kalibracji ZV555, można osiągnąć bardzo dobre efekty, porównywalne z najwyższym modelem TOSHIBY ZV635. Podobnie posiadają Resolution+. ZV ma chyba szybszy czas włączania o ile dobrze pamiętam. Obraz na filmie pokazowym TOSHIBY jest identyczny, no może w XV635 lepsze są przejścia tonalne, chyba dzięki 10bitowemu przetwornikowi kolorów. Jest to idoczne w scenie zachodu słońca.



migug - 07-11-2009 23:11
gilek1975 wielkie dzięki za ustawienia. Zupełnie inne niz miałem do tej pory :)



pawel.xl - 08-11-2009 11:38
Cytat:
gilek1975 wielkie dzięki za ustawienia. Zupełnie inne niz miałem do tej pory :) Tak z ciekawości bardzo zawiłe są te ustaiwnia? Bo ja właściwie mam ustawienia fabryczne i jest ok ale jeżeli można z tośki wyciągnąc dużo wiecej to może warto się wokół tego zakręcic. Tak prawde mówiąc to żonka troche czasem narzeka na jasnośc obrazu



migug - 08-11-2009 12:19
Znalazłem ustawienia do AV635 (kalibracja)
avforums.com/reviews/Toshiba-37AV635D-LCD-HDTV-Review.html

Picture mode : Movie
Backlight : 70
Contrast : 82
Brightness : 0
Colour : 4
Tint : 0
Sharpness : 0

In Advanced Picture settings :
3D Colour Management : On

In Base Colour Adjustment :
Red : 0,0,-2
Green : 0,+7,0
Blue : 0,-3,0
Yellow : +2,0,0
Magenta : 0,-4,0
Cyan : +1,-1,0

Back in Advanced Picture settings :
Colour Temperature : 3
Auto Brightness Sensor Settings : Off
Active Backlight Control : On
Black/White Level : 0
Static Gamma : +7
Noise Reduction : MPEG NR - Off : DNR - Off
Resolution+ : Off
Active Vision M100 : On
Film Stabilization : Off

Z tym że u mnie na xv przy tych ustawieniach kolor skóry wpada za bardzo w żółty odcień.
Ustawienia gilka znajdziesz w jego wątku o toshibie zv635.



gilek1975 - 08-11-2009 16:09
No i jak ? Pasują ustawienia? Obraz jest łądny czy coś jeszcze zmieniałeś?



migug - 08-11-2009 18:18
Jest niezle tylko jakby odrobine za ciemny. Nie ma podanych ustawińeń gamma a w trybie kino jest na -10 więc chyba trzeba dać gamme wyżej.
Od fabrycznego trybu standard duzo lepiej - nie wpada juz w niebieski odcień.



gilek1975 - 08-11-2009 20:28
Kontrast i jasność można ustawiać do woli, tzn. pod włąsne preferencje, to nie powinno popsuć ogólnego obrazu telewizora. Cieszyć się i oglądać.



pawel.xl - 08-11-2009 20:36
[quote=migug]Znalazłem ustawienia do AV635 (kalibracja)
avforums.com/reviews/Toshiba-37AV635D-LCD-HDTV-Review.html

No włąśnie zv, av , ale czy XV tak samo dobrze zareaguje na te ustawienia . Choc zawsze jest to jakis punkt odniesienia



rena9 - 09-11-2009 20:19
toshiba regza XV653
  Witam,

Do GILEK - wielkie dzięki za ustawienia - jest o wiele lepiej, niz było.
Rzeczywiście ten TV ma zbyt dużo ustawien.

:-)



gilek1975 - 11-11-2009 00:56
Cieszę się ze mogłem pomóc choć trochę :)



p0gr0m - 11-11-2009 22:17
ja zakupilem 37xv635dg jakies tydzien temu i musze powiedziec ze tez buczy i to dosyc glosno i odbywa sie to tak jakby bardziej z tylu. czy mozna to reklamowac? bo z tego co pisza tu ludzie to te tv nie bucza ?



hrabia_83 - 12-11-2009 15:58
Cytat:
ja zakupilem 37xv635dg jakies tydzien temu i musze powiedziec ze tez buczy i to dosyc glosno i odbywa sie to tak jakby bardziej z tylu. czy mozna to reklamowac? bo z tego co pisza tu ludzie to te tv nie bucza ? wejdź do menu i w ustawieniach dźwięku masz pozycję: "dolby volume"
wyłącz tę funkcję i daj znać czy przestało buczeć



kiki - 13-11-2009 03:16
zdejmij bas .
Nie ma mowy o buczeniu.
Można wiele powiedzieć o tym telewizorze - ale nie to że buczy.



deejay999 - 14-11-2009 20:56
czy ktoś może napisać, jak szybko zmieniają się kanały w tym TV? dysponuje analogową UPC i chciałbym wiedzieć, czy nie będzie problemu ze skakaniem po kanałach...



pawel.xl - 17-11-2009 17:51
Cytat:
czy ktoś może napisać, jak szybko zmieniają się kanały w tym TV? dysponuje analogową UPC i chciałbym wiedzieć, czy nie będzie problemu ze skakaniem po kanałach... W mojej tośce (XV635) trwa to dosłownie sekunde . Ale jak pisałem juz wczesniej problemem nie jest szybkosc przełączania programów (bo to robi szybko) tylko długie włączanie sie tv , trwa to ok. 5 sekund. Wiec jeżeli ma to dla ciebie znaczenie to wez to pod uwage



MIŚ YOOGI - 17-11-2009 21:06
Ustawienia obrazu
  Właśnie jutro dojedzie do mnie Toshiba 37 XV 635 Czy mógłbym prosić o pomoc i podesłanie mi optymalnych ustawień obrazu, abym od pierwszych chwil mógł się cieszyć wspaniałym obrazem. ;) Pozdrawiam wszystkich ;-)



migug - 18-11-2009 14:08
Testowałem kilka ustawień i jak na razie te od Gilka są najlepsze. Jeśli chodzi o "optymalne" trzeba bedzie poczekać na jakąś recenzję z kalibracją. Na razie do xv nie znalazłem nic takiego.



bastek600 - 19-11-2009 15:10
Witam.Tydzień temu kupiłem Toshiba 37XV635D.No i właśnie :???: chciałem DG a dostałem samo D :(.Czy ktoś podpowie czy jest jakaś różnica?Nie wiem czy reklamować?Na kartonie jest naklejka na której jest napisane 37XV635D(G) a na tv z tyłu 635D.Na necie jest dużo o DG a o D nic.Może ktoś pomoże.Dzięki.P.S. ogólnie tv rewelka nie żałuje zakupu i polecam.



lajosz - 20-11-2009 00:32
Cytat:
Witam.Tydzień temu kupiłem Toshiba 37XV635D.No i właśnie :???: chciałem DG a dostałem samo D :(.Czy ktoś podpowie czy jest jakaś różnica?Nie wiem czy reklamować?Na kartonie jest naklejka na której jest napisane 37XV635D(G) a na tv z tyłu 635D.Na necie jest dużo o DG a o D nic.Może ktoś pomoże.Dzięki.P.S. ogólnie tv rewelka nie żałuje zakupu i polecam. Było już o tym na forum.
DG, czy D, to technicznie dokładnie ten sam TV.

Litery DG w nazwie modelu na końcu, oznaczają, że TV z literą G jest dystrybuowany na terenie europy środkowo-wschodniej, zaś tylko D, że Europa zachodnia.
Więc jeśli masz D, to serwis w Polsce może nie uznać gwarancji bo TV jest przeznaczony na rynek np. niemiecki. Z resztą o tym też już było na forum.



marcus56 - 20-11-2009 22:43
Gilek dzięki wielkie za ustawienia. Jest lepiej ;)

Pozdro



gilek1975 - 20-11-2009 22:52
Tak jak mówiłem, jasność ewentualnie kontranst do regulacji, powinno się w razie czego poprawić a nie ma to wpływu na ogólny charakter obrazu .
Pozdrawiam



Tomek Koko - 20-11-2009 23:08
Cytat:
Kontrast i jasność można ustawiać do woli, tzn. pod włąsne preferencje, to nie powinno popsuć ogólnego obrazu telewizora. Cieszyć się i oglądać. Może ale w mojej toshibie jak miałem kontrast na poziomie 80 to łzy leciały ciurkiem.



andrzejo - 21-11-2009 10:01
Wielkie dzięki dla gilek1975 jestem nowy na forum a on na moją prośbę o ustawienia tośki natychmiast przesłał mi potrzebne ustawienia. Liczę, że jeszcze kiedyś wymienimy ze sobą parę zdań. Obraz zdecydowanie się poprawił!



gilek1975 - 21-11-2009 11:15
Cytat:
Może ale w mojej toshibie jak miałem kontrast na poziomie 80 to łzy leciały ciurkiem. Musisz mieć bardzo wrażliwy wzrok :), dlatego te parametry trzeba sobie samemu ustawić pod siebie.
Pozdrawiam



kiki - 21-11-2009 12:40
lajosz

To nie tak. "G" oznacza, że telewizor jest dystrybuowany na całą Europę z wyjątkiem Rosji i Anglii. To. że nie ma "D" nic nie znaczy, po prostu w niektórych oznaczeniach brak tej literki, bo nie wpływa ona na specyfikację techniczną.



bastek600 - 21-11-2009 13:51
Dziękuje za pomoc.Pozdrawiam.Gilek1975 jesteś wielki.Podziękował.



MIŚ YOOGI - 21-11-2009 14:59
Ustawienia
  Wielkie dzięki dla GILEK1975 za przesłane ustawienia obrazu.Oczywiście można je skorygować dla własnych warunków ale ważna jest pozycja wyjściowa.Chylę czoła:bober:



bastek600 - 21-11-2009 16:26
Witam.Obraz mam ok dzięki Gilek1975,natomiast dźwięk lekko buczy.Dolby wyłączone,bas 0.Może ktoś ma jak ustawić?Buczenie szczególnie słychać gdy jest cisza(w tv podczas np filmu)a wyświetlane jest logo programu np tvn7.



lajosz - 21-11-2009 20:28
Cytat:
lajosz

To nie tak. "G" oznacza, że telewizor jest dystrybuowany na całą Europę z wyjątkiem Rosji i Anglii. To. że nie ma "D" nic nie znaczy, po prostu w niektórych oznaczeniach brak tej literki, bo nie wpływa ona na specyfikację techniczną.
Z całym szacunkiem, ale coś mi tu nie gra.
Pomijam sprawę specyfikacji technicznej bo ta się rzeczywiście nie różni.
Jednak na oficjalnej niemieckiej stronie Toshiby, te telewizory mają oznaczenie TYLKO "D".
Literę "D" w nazwie, mają wszystkie TV.
Natomiast tylko niektóre, dodatkowo jeszcze "G".
Jeśli więc litera "G" (jak piszesz) oznacza że są to TV na Europę, to dlaczego nie wszystkie TV w Europie (w Niemczech tylko D) mają D + G ? Wszak Niemcy leżą w Europie, czyż nie ?
Logicznie więc rozumując, można wysnuć wniosek, że TV z oznaczeniem dwuliterowym, czyli DG, są na Europę (D) + środkową (G).
Jeśliby przyjąć Twoje (lub Toshiby) wyjaśnienia, to oznaczałoby, że ktoś kto kupił w Polsce TV z oznaczeniem tylko "D" , kupił TV od angielskiego lub rosyjskiego dystrybutora.
Oczywiście rozumiem, że dyskusja nad "literkologią" niewiele wnosi, ale warto by ta sprawę w końcu jakoś sensownie wyjaśnić.
Piszę o tym tylko dlatego, że jeśli rzeczywiście byłoby tak, że ten kto kupił TV z oznaczeniem tylko "D" (bez G) w Polsce, tak naprawdę nie kupował od polskiego dystrybutora, to może (nie musi) mieć kłopoty w przypadku skorzystania z serwisu bo ten może odmówić naprawy gwarancyjnej ze względu na to, że TV nie ma polskiej gwarancji.



sabekk - 21-11-2009 21:34
Kusi mnie ten model. Tylko zastanawiam się dlaczego nie jest wyszczególniony na stronie producenta?

No i te buczenie.. Może to jakaś wada fabryczna? :|



pawel.xl - 21-11-2009 22:05
Cytat:
Witam.Obraz mam ok dzięki Gilek1975,natomiast dźwięk lekko buczy.Dolby wyłączone,bas 0.Może ktoś ma jak ustawić?Buczenie szczególnie słychać gdy jest cisza(w tv podczas np filmu)a wyświetlane jest logo programu np tvn7. A buczy ci wtedy gdy jest sygnał z tunera czy z normalnej anteny??? sprawdz czy to nie wina tunera



marcus56 - 21-11-2009 22:13
Jakie buczenie O.o? Mam ten model od 3 tyg i żadnego buczenia nie odczułem.

Co do różnicy miedzy d i dg to w specyfikacji technicznej nie ma żadnej. Słuchajcie się kikiego :P



bastek600 - 22-11-2009 13:12
pawel.XL masz racje to przez dekoder.Mam polsat wersja mini podłączony przez euro.Na zwykłej antenie chodzi cichutko.Muszę zaopatrzyć się dekoder z wyjściem h d m i.polecam ten model.Brat skusił się na Samsunga 37B550 i powiem że jak zobaczył obraz na mojej Toshibie to posmutniał.:D



kivlov - 22-11-2009 14:22
Czy od XV635 lepszy jest ZV555? Chodzi o jakość obrazu na PC.



count - 23-11-2009 09:25
Cytat:
Cieszę się ze mogłem pomóc choć trochę :) Ja również bardzo dziękuję za podesłanie ustawień. Sprawdzę wieczorem, jak do domu wrócę. Dam znać, co i jak.



kiki - 24-11-2009 04:15
ZV - jest lepszy . Idź na sklep i sam sprawdzisz.



MIŚ YOOGI - 24-11-2009 06:29
Buczenie
  Nie wiem czy to komuś pomoże ale na zwykłej kablówce żadnego buczenia u mnie nie ma.:)Jak mozna sprawdzić wersję oprogramowania i czy już ktos robił aktualizacje do XV 635?Może jakieś wskazówki bo niestety od Toshiby żadnych informacji nie sposób otrzymać(brak infolinii lub serwisu )



kivlov - 24-11-2009 12:54
Czyli ZV555 jest lepszy od XV635 do komputera tak rozumiem KIKI cyz pomyliłeś z modelem ZV635?



migug - 24-11-2009 15:54
Ustawienia do RV635 z niemieckiej gazety home vision video 8/2009

Modus: Film
Hintergrundb (podświetlenie): 50
Helligkeit (jasność): 29
Kontrast: 75
Farbe (kolor): -12
Schärfe (ostrość): -5
Farbtemp: 2
RGB-Gain (wzmocnienie): 1,2,-2
RGB-Offset (przesunięcie): -1,0,1
Gamma: -7
S/W-Level: 0
Resu+: 1

Ustawienie od gilka moim zdaniem są jednak troche lepsze. Wygladaja podobnie tylko na tych powyżej obraz jakby lekko zamglony.



Melono - 24-11-2009 18:24
Prośba
  Gilek podaj proszę swoje ustawienia



MichasR - 25-11-2009 13:00
Na tych ustawieniach co dał migug jest ładnie, tylko jasność za duża. Wszystkie te ustawienia do moim zdaniem kwestia gustu. Jednemu tak się będzie podobało, innemu nie.



migug - 25-11-2009 13:37
Mam pytanie. Mam dekoder UPC podłączony przez hdmi. I widzę że tv nie zapamiętuje rozmiaru obrazu tzn. zawsze włącza sie w formacie "szeroki kąt". Zmieniam np. na "superlive", po jakimś czasie wyłączam tv lub dekoder i po ponownym włączeniu mam znowu "szeroki kąt". Czy mógłby ktoś sprawdzić u siebie na hdmi? (wcześniej na podłączniu analogowym chyba pamiętał).



hrabia_83 - 25-11-2009 20:02
Cytat:
Mam pytanie. Mam dekoder UPC podłączony przez hdmi. I widzę że tv nie zapamiętuje rozmiaru obrazu tzn. zawsze włącza sie w formacie "szeroki kąt". Zmieniam np. na "superlive", po jakimś czasie wyłączam tv lub dekoder i po ponownym włączeniu mam znowu "szeroki kąt". Czy mógłby ktoś sprawdzić u siebie na hdmi? (wcześniej na podłączniu analogowym chyba pamiętał). jeżeli obraz z dekodera jest nadawany w formacie 16:9 to normalne że tv przełącza się na szeroki kąt a nie super live który powoduje rozciągnięcie obrazu ( superlive bardziej nadaje się do obrazu w formacie 4:3). Jeżeli już uparłeś sie na superlive to wyłącz w ustawieniach tv autoformat, wtedy tv nie będzie ci go zmieniał.



kris197 - 25-11-2009 20:47
Cytat:
pawel.XL masz racje to przez dekoder.Mam polsat wersja mini podłączony przez euro.Na zwykłej antenie chodzi cichutko.Muszę zaopatrzyć się dekoder z wyjściem h d m i.polecam ten model.Brat skusił się na Samsunga 37B550 i powiem że jak zobaczył obraz na mojej Toshibie to posmutniał.:D

musisz poziom głośności w dekoderze ustawić na maksimum a siłę głosu regulować pilotem od tv wtedy nie będzie żadnego buczenia



migug - 25-11-2009 22:55
Cytat:
jeżeli obraz z dekodera jest nadawany w formacie 16:9 to normalne że tv przełącza się na szeroki kąt a nie super live który powoduje rozciągnięcie obrazu ( superlive bardziej nadaje się do obrazu w formacie 4:3). Jeżeli już uparłeś sie na superlive to wyłącz w ustawieniach tv autoformat, wtedy tv nie będzie ci go zmieniał. Zupełnie zapomniałem o opcji autoformat. Problem rozwiązany.



p0gr0m - 26-11-2009 17:08
no ale u mnie buczy na zwyklej analogowce bez dekodera :/



BartRaz - 26-11-2009 19:48
A ja trochę dziegciu dorzucę.
Mam tośkę 37XV635D od około miesiąca, głównie jako monitor pracuję.
Ale mam poważne zastrzeżenia do czerni, nawet siedząc na wprost widzę szary w rogach (siedząc nawet koło metra od TV!), najgorzej jest czarnym pod kątem (choćby minimalny) jak oczy znajdą się poniżej tv (np na leżąco jak oglądam z tv). Podczas gdy oglądam kolorowe obrazki, obraz jest idealny, jednak przy ciemnych filmach itp, nie wygląda to najlepiej.
Też tak macie?
2 sprawa, jak pisałem głównie jako monitor pracuje (podłączony mam przez HDMI do Ati HD 5850) i tutaj po jakimś tygodniu czy 2 użytkowania (możliwe że z zachwytu od razu nie zauważyłem) spostrzegłem migotanie pikseli na literach i kreskach, grzebanie w kontraście załatwia sprawę, ale np wejdę na inną stronę www i w innym miejscu może migać, jak np zapuszczę "pinga" z command prompta to widać migotanie, jak to ustawie odpowiednio to znowu gdzieś czasem mignie na www, możektoś znalazł optymalne ustawienie, nie tlyko kontrast pomaga ale to najszybciej ustawić. Wiadomo że może jeszcze karta graficzna tu podpadać, nowa karta jeszcze stery może niedopracowane.
Ale po 3 i to mnie ubodło sporo, dzisiaj odpaliłem film w 1920 x 800 (ale z PC nie z Blue Raya (A dokładnie Terminator 4) ) i niestety obraz nie zachwycił, tam gdzie kolor i światło jest ok, ale w ciemnych lokacjach gdzie postać załączała np latarke, tam gdzie światło się pojawiało tam się pojawiło "ziarno" strasznie ziarniście, na dynamicznym i standardowym wyglądało to koszmarnie!!, na filmowym już lepiej, ogólnie zjazd z podświetleniem i kontrastem poprawia nieco sytuację, jednak zmniejszanie ustawień poniżej ustawień z "filmowy" dla mnie to nie rozwiązanie, zwłaszcza że ziarno nie znika!
Ma ktoś podobne doświadczenie ? Kwestia dalszych ustawień czy z tv coś nie tak, albo z kablem? mam kabel HDMI 4m, gry wyglądają obłędnie w 1920x1080. Może kwestia kodekó? Niestety nie mam póki co jak to przetestować za pomocą odtwarzacza Blue Ray. A może po prostu taka cieńka jakośc obrazu z BD jest na tym tv?
Proszę o wymianę doświadczeń.

P.S. Monitor 37" rulez :D



kiki - 27-11-2009 02:40
zacznij od początku - czyli od kalibracji obrazu .



Idziq - 27-11-2009 19:33
Witam :)

interesuje mnie ten model. Jak chodzą na nim Divx, filmy z USB- filmy Full HD itp. ???

Pragne oglądać filmy w dużej mierze z usb, pc etc.

Z góry dzięki :) :cool::blagam:



MichasR - 28-11-2009 01:06
Filmy z usb to tylko divx zdaje się ( bez napisów ). Pod pc ( laptop przez hdmi ) nie ma żadnych problemów ( co oczywiste ).



BartRaz - 28-11-2009 15:51
Współpraca z PC ok, tylko jakoś filmy w HD nędza, chyba że tylko u mnie, jakoś nie chce mi sięwierzyć że ustawienie lepiej parametrów wyświetlania skasuje ziarno, chyba że tylko ja je mam, macie ziarno na filmach w HD? Przy oświetleniu na ciemnym tle najlepiej to widać, wystarczy dynamiczny włączyć to jak żarówka ziarno się świeci.

Napiszcie jakie macie ustawienia u siebie? Chyba że na fabrycznych działacie.



marcus56 - 28-11-2009 17:05
Z dvd faktycznie ziarno się pojawia w niektórych momentach ale w hd jeszcze tego nie zaznałem. Wszystko zależy od ustawień. Ja osobiście nie używam trybu dynamicznego bo uważam, że to jedna wielka kupa. Odpowiednia kalibracja i będzie super



BartRaz - 28-11-2009 17:37
Ziarno - nie mylić z programem na TVP1
  No ja też nie używam dynamicznego ale na nim wszystko wychodzi od razu, ja na DVD nie mam ziarna ani na divixach, w grach czy na pulpicie, tylko na BD ripach, moze i kwestia ustawienia ale nie wiem jak, jeździłem paskami w góre i na dół, ruszanie nasyceniami kolorów nie ma sensu przecież, to tylko zmienia kolory na ziarnote nie wpływa, jedynie kontrast i podświetlenie, ale tym nic się nie da zrobić chyba że się mylę i jakąś kombinacją można to wyłączyć, bo patrzeć się nie da na to. Na ruchomych obrazkach jeszcze ujdzie, ale nie po to oglądam w jakości BD żeby wyglądało gorzej niż na DVD, jednak na klatce stop to prawdziwa katastrofa.
Podrzuć mi swoje ustawienia jeśli możesz, ja teraz poeksperymentuje z różnymi co były w tym wątku i przy ZV635.

edit:
Użyłem ustawień Gilka z wątku o ZV http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=44051&page=2
wyglląda koszmarnie, ale to głównie przez wysoki kontrast, prawie jak na dynamicznym. Czas teraz na inne.

edit2:
Tym razem ustawień z tego wątku http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=43886&page=4
mniejszy kontrast mniej widoczne, ale jak sądziłem pierwotnie, to tylko kosmetyka i widać mniej lub bardziej ziarno ale widać i żadne grzebanie tego nie zmienia, przynajmniej w tych opcjach ;-/

Czy tylko ja je mam? Odpalcie ciemny film z podświetleniem, tam najlepiej widać, albo dynamiczny to ziarno wszędzie wtedy jak się przypatrzeć, jeśli tylko ja to mam, znaczy że coś zrąbane ewidentnie ;-/:?



p0gr0m - 28-11-2009 20:58
dzieki wielkie gilek1975 za ustawienia co prawda jeszcze nie sprawdzilem ale jutro badz pojutrze potestuje. thx



MichasR - 28-11-2009 21:35
BartRaz - u mnie ziarna nie ma ale za to na niektórych kanałach jakbym oglądał kiepskiego divxa :)



MIŚ YOOGI - 29-11-2009 03:27
Tv-his Radeon 2600 Pro
  Mam taki problem a mianowicie musze np. przez skypa poprowadzic syna(13 lat)krok po kroku jak podłączyć TV z PC przez kabel HDMI/HDMI (posiadam przejsciówkę HDMI/DVI) oraz sygnał audio(prawdopodobnie z mojej k.graficznej przez złącze DVI dzwiek nie pójdzie).Prosiłbym o informacje pod które gniazdo HDMI najlepiej podłączyć PC ,który wtyk audio jest przypisany do dzwięku z PC,czy w opcjach TV musi cos zmieniac chcac ogladac filmy z kompa (niestety usb okazało sie troche mniej praktyczne niz u samsunga).Do ustawień sterownika ATI znalazłem chyba odpowiedni post i myśle że sobie z tym poradzi.
Tak konkretnie-kabel hdmi połacz na panelu.....z gniazdem.......
audio połacz .....



hrabia_83 - 29-11-2009 10:21
Cytat:
Mam taki problem a mianowicie musze np. przez skypa poprowadzic syna(13 lat)krok po kroku jak podłączyć TV z PC przez kabel HDMI/HDMI (posiadam przejsciówkę HDMI/DVI) oraz sygnał audio(prawdopodobnie z mojej k.graficznej przez złącze DVI dzwiek nie pójdzie).Prosiłbym o informacje pod które gniazdo HDMI najlepiej podłączyć PC ,który wtyk audio jest przypisany do dzwięku z PC,czy w opcjach TV musi cos zmieniac chcac ogladac filmy z kompa (niestety usb okazało sie troche mniej praktyczne niz u samsunga).Do ustawień sterownika ATI znalazłem chyba odpowiedni post i myśle że sobie z tym poradzi.
Tak konkretnie-kabel hdmi połacz na panelu.....z gniazdem.......
audio połacz .....
\
no więc komputer poprzez przejściówkę DVI-HDMI podłączasz do telewizora do gniazda HDMI1( pierwsze gniazdo HDMI z tyłu telewizora. Dźwięk z karty muzycznej podłączasz kablem jack-jack z wyjścia audio komputera np. wyjścia słuchawkowego i podłączasz do TV ( z tyłu tv masz gniazdo jack podpisane pc hdmi audio (chyba jest pod wejściem D-Sub) i teraz tylko pozostało ustawienie opcji w menu TV- ostatnia zakładka(KONFIGURACJA),
wchodzisz w "połączenie AV" i ustawiasz- pierwsza opcja "PC/HDMI audio" ustawiamy na HDMI1
i teraz druga zakładeczka "HDMI1 audio"- ustawiamy "analogowy" i wszystko gra.
w ustawieniach karty graficznej komputera ustawiasz rozdzielczość 1920/1080 a w TV ustawiasz tryb obrazu na " Natywny".
Teraz już tylko pozostało ci korzystać z dobrodziejstwa w pełni funkcjonalnego połączenia TV-PC. Pozdrawiam



BartRaz - 29-11-2009 12:49
MichasR co do jakości kanałów to cóż, jedne lepiej wyglądają inne gorzej, tu nic nie poradzimy, ale pytanie moje, oglądasz filmy w jakości Blue Ray i zero ziarna? Nawet z bliska?
Ja oglądam z bliska w końcu 37" to nie jest żaden potwór i Terminatora niestety nie potrafię obejrzeć :)



MIŚ YOOGI - 29-11-2009 15:02
Wielkie dzieki HRABIA_83 .Jeszcze tylko szczegół --w ustawieniach karty graficznej komputera ustawiasz rozdzielczość 1920/1080 a w TV ustawiasz tryb obrazu na " Natywny".--tzn ta opcję tryb obrazu mamy w zakładce KONFIGURACJA?Jest mi bardzo głupio pytać o takie rzeczy ale w tym momencie nie widzę tego TV.



MIŚ YOOGI - 29-11-2009 16:17
tv-radeon 2600
  HRABIA _83
"z trybow ogladania jest tam tryb :
szeroki kat
4:3
superlive
kinowy
natywny"
Znalazłem odp.na moje poprzednie pytanie.Jest mi naprawde głupio że zaśmiecam forum.Pozdrawiam



newcastle26 - 01-12-2009 22:34
dvd
  witam
wlasnie kupilem xv635d i podlaczylem do niego odtwarzacz dvd philipsa kablem hdmi pod pierwsze gniazdo. bardzo bym chcial aby po wlaczeniu dvd telewizor sam przelaczal sie na odtwarzacz (ze wzgledu na moja coreczke ktora sama obsluguje dvd) ale nie wiem czy mozna to gdzies ustawic. pomozcie :)

a ha i pewnie jeszcze prostsza rzecz. jak ustawic zegar?



hrabia_83 - 02-12-2009 16:47
Cytat:
witam
wlasnie kupilem xv635d i podlaczylem do niego odtwarzacz dvd philipsa kablem hdmi pod pierwsze gniazdo. bardzo bym chcial aby po wlaczeniu dvd telewizor sam przelaczal sie na odtwarzacz (ze wzgledu na moja coreczke ktora sama obsluguje dvd) ale nie wiem czy mozna to gdzies ustawic. pomozcie :)

a ha i pewnie jeszcze prostsza rzecz. jak ustawic zegar?
otóż kolego to jest chyba jedna z największych wad toshiby w stosunku np do sony-ego do którego czego by się nie podłączyło ( obojętnie jakiej firmy ) to automatycznie przeskakuje na odpowiednie źródło. Toshiba ma swój system regza link który współpracuje chyba tylko z innym sprzętem toshiby a to dóży minus. Jedynym rozwiązaniem jest przed wyłączeniem ustawić Tv na to gniazdo pod którym masz podłączone DVD. Wtedy jeżeli córeczka potrafi włączyć Tv nie będzie musiała nic przestawiać :( Nie wiem natomiast o jaki zegar ci chodzi, timer czy po prostu godzinę. Jeżeli chodzi o timer to najszybciej wciskasz na pilocie przycisk quick i masz zakładkę czuwanie gdzie ustawiasz za ile minut tv ma się wyłączyć, natomiast godziny się nie ustawia.



newcastle26 - 02-12-2009 16:56
dvd
  dzieki za odpowiedz. szkoda bo "mala rzecz a cieszy".
u mnie po podlaczeniu odtwarzacza (philips dvp5990 - przyp.) po wlaczeniu wyswietlania wejsc przy hdmi1 pokazuje "regza link" ale po przelaczeniu w pilocie na na ten wlasnie skrot nic a nic sie nie dzieje. tzn nie obsluguje odtwarzacza dvd (co chyba normalne zreszta jesr).



hrabia_83 - 02-12-2009 21:13
Cytat:
dzieki za odpowiedz. szkoda bo "mala rzecz a cieszy".
u mnie po podlaczeniu odtwarzacza (philips dvp5990 - przyp.) po wlaczeniu wyswietlania wejsc przy hdmi1 pokazuje "regza link" ale po przelaczeniu w pilocie na na ten wlasnie skrot nic a nic sie nie dzieje. tzn nie obsluguje odtwarzacza dvd (co chyba normalne zreszta jesr).
jeżeli wyświetla ci się regza-link to musi w takim razie działać. Na toshiba.pl jest dział z instrukcjami obsługi. Sciągnij sobie pełną instrukcję, tam jest opisane jak to wszystko zgrać by działało jak trzeba



newcastle26 - 02-12-2009 21:57
dvd
  no dzieki za rade ale za zadne skarby nie moge znalesc na tej stronie instrukcji obslugi.
a wracajac jeszcze do poprzedniego pytania (a wlasciwie jego drugiej czesc) to chodzilo mi o ustawienie zwyklego zegarka :)



MIŚ YOOGI - 03-12-2009 06:27
instrukcja
  http://www.home-entertainment.toshib...gza-XV-Series/ o ile mi wiadomo na polskiej stronie instrukcji nie znajdziesz.Sam szukałem .Ogólnie brak jakiegokolwiek wsparcia i pomocy technicznej ze strony producenta.Są tylko adresy punktów serwisowych ale oni raczej są od problemów technicznych a nie doradzania.Ostatnio wysyłałem zapytania do Acera ,Brauna i Samsunga max.po 2 dniach były odpowiedzi.Do Toshiby nie ma kontaktu i to jest przykre.Powyżej masz linka do Toshiba Europe i tam możesz pobrać pełną wersje angielską.No i zawsze można liczyc na to forum i kogoś lepiej zorientowanego.Pozdrawiam



MichasR - 03-12-2009 07:52
Instrukcje są na http://www.toshiba-om.net/ nawet w języku polskim.



newcastle26 - 03-12-2009 20:21
instrukcja obsugi
  no mam :) i nawet dokladniejsz niz ta ktora dostalem z tv. wielkie dzieki. w razie klopotow bede was meczyl :)



newcastle26 - 03-12-2009 20:38
ustawienia xv635d
  no to jeszcze raz ja :)
czy moglby ktos podac ustawienia do xv635d?
te ktore podal wam Gilek1975. nigdzie nie moge ich znalesc a z tego co widze bardzo je chwalicie.



count - 03-12-2009 21:08
Napisz do Gilka prywatną wiadomość ze swoim adresem mailowym, na pewno Ci wyśle :)



drno - 04-12-2009 12:58
Dzisiaj byłem w Euro AGD z zamiarem zakupu Toshiby 37xv635 i tutaj zonk. Skończyła się promocja i telewizor jest w cenie 2700 pln. Póki co wstrzymam się z zakupem, może za tę cenę znajdę coś innego.



newcastle26 - 04-12-2009 21:58
poprawka
  a jednak!!!
jak juz wczesniej pisalem podlaczylem dvd philipsa do tv. i bylem przekonany ze po wlaczeniu odtwarzacza tv nie przelacza automatycznie na odbior dvd (tak bylo). a jednak przelacza!!! co prawda trwa to chwilke, ale jednak. fajnie :)



newcastle26 - 04-12-2009 23:14
antena/kabel i dtv/atv
  nie jestem jakims wielkim znawca czy maniakiem rtv, w zwiazku z tym mam kilka pytan (byc moze bardzo prostych dla Was)

do tv podlaczony mam dekoder cyfry (podlaczony kablem euro). i nie bardzo wiem czy w opcji "wejscia kabla antenowego" mam wybrac "antena" czy "kabel" (w tej chwili mam "antena"). i druga sprawa: w przepadku wybrania kraju "polska" mam komunikat w "automatycznym strojeniu" - "tryb strojenia - ATV", oczywiscie bez mozliwosci zmiany na inny. a w przypadku wyboru kraju "inny" wlasnie do wyboru mam antene lub kabel. nie wiem co wybrac. i dalej ... opcja "automatyczne strojenie" i do wyboru dtv i atv lub atv lub dtv. i znowu nie wiem co wybrac. bo wogole nie wiem co to jest. pomozecie?

penie namieszalem, ale staralem sie jakos jasno to opisac :)



hrabia_83 - 05-12-2009 08:44
Kolego newcastle26
nie chciał bym być niemiły ale czytanie naprawdę nie boli. Proponował bym zacząć od przeczytania instrukcji obsługi, którą możesz pobrać na toshiba-om.net. Jest tam pełna instrukcja w języku polskim.
Jeżeli dalej nie będziesz czegoś rozumiał wtedy napisz to jakoś się pomoże.
Pozdrawiam i życzę miłej lektóry



radex99 - 05-12-2009 11:36
Przeglądam instrukcję, ale nie mogę znaleźć, proszę więc użytkowników o podpowiedź. Rzecz w formacie ekranu, widzę kilka ustawień (Superlive, kinowy, 14:9 itp), ale są zagrzebane w opcjach menu. Czy ten TV nie ma na pilocie dedykowanego klawisza, którym sekwencyjnie - bez wchodzenia w menu - można przełączać formaty? Rozumiem, że przy nadawaniu panoramicznym przełączy się sam (jest funkcja autoformat), ale zostaje reszta przypadków. 4:3 chciałbym oglądać jako 4:3 (bez rozciągnięcia) a audycje z pasami rozciągać w jakimś trybie AUTO - jest w ogóle taki?



hrabia_83 - 05-12-2009 13:04
Cytat:
Przeglądam instrukcję, ale nie mogę znaleźć, proszę więc użytkowników o podpowiedź. Rzecz w formacie ekranu, widzę kilka ustawień (Superlive, kinowy, 14:9 itp), ale są zagrzebane w opcjach menu. Czy ten TV nie ma na pilocie dedykowanego klawisza, którym sekwencyjnie - bez wchodzenia w menu - można przełączać formaty? Rozumiem, że przy nadawaniu panoramicznym przełączy się sam (jest funkcja autoformat), ale zostaje reszta przypadków. 4:3 chciałbym oglądać jako 4:3 (bez rozciągnięcia) a audycje z pasami rozciągać w jakimś trybie AUTO - jest w ogóle taki? oczywiście są takie przyciski. pierwszy na prawo od przycisku subtitle (3 rząd od dołu ) z narysowanym ekranem i strzałkami na krawędzi sugerującymi zmianę proporcji obrazu. Drugi sposób to wcisnąć przycisk quick i dalej już zobaczysz gdzie możesz to zmienić



radex99 - 05-12-2009 13:51
Dzięki, chodziło mi właśnie o dedykowany przycisk zmieniający sekwencyjnie tryby jeden po drugim, widziałem to quick menu, ale to "zobaczenie gdzie można to zmienić" jest już poza zasięgiem większości moich domowników :)



gregor72 - 06-12-2009 12:38
Witam
Mam od 3 dni ten tv i musze przyznać że naprawde dobrze radzi sobie z obrazem SD ,sygnał mam z satki DM500s ,obraz z naziemnej cyfrowy TVP1 i TVP2 żyleta jakby ostrzejszy niż z satki TVP3 już gożej



MAJK_30 - 07-12-2009 19:07
Kupiłem ten TV rodzicom - 37 cali i powiem, że zrobił na mnie bdbd wrażenie, świetnie odbiera sygnał SD- zródło , kablówka osiedlowa - dosysć marnej jakości , wziąłem ustawienia kolegi Gilek1975, dodałem nieco wiecej ciepła koloru



gilek1975 - 09-12-2009 17:26
Witam wszystkich, cieszę się że ustawienia, które Wam wysyłam choć trochę poprawiają obraz i możecie się cieszym porządnym ogladaniem. Pozdrawiam i życzę miłego oglądania w domowym zaciszu.



Rob35 - 10-12-2009 08:05
Witam.
Od dwóch dni jestem posiadaczem Tośki 37XV635D. Wczoraj włączyłem meczyk Inter-Rubin i troszkę się zdenerwowałem. Na tle szybko przesuwającego się jasnozielonego boiska na ekranie widoczne były lekkie pionowe cienie w kilku miejscach (tak jakby ekran był brudny w tych miejscach). Na żadnym innym programie tego nie sposób zauważyć ale na tym konkretnym meczu trochę mi to przeszkadzało. Czy to normalne w LCD czy mam jakiś trefny egzemplarz?



Rob35 - 10-12-2009 08:10
I jeszcze 2 pytania:
Da się jakoś ustawić na tym tv jednolite tło (białe, szare) żeby można było spokojnie obejrzeć podświetlenie matrycy?
Gdzie jest opcja wł/wył 100hz i czy w ogóle jest.
Z góry dzięki.



newcastle26 - 10-12-2009 19:55
Cytat:
Witam.
Od dwóch dni jestem posiadaczem Tośki 37XV635D. Wczoraj włączyłem meczyk Inter-Rubin i troszkę się zdenerwowałem. Na tle szybko przesuwającego się jasnozielonego boiska na ekranie widoczne były lekkie pionowe cienie w kilku miejscach (tak jakby ekran był brudny w tych miejscach). Na żadnym innym programie tego nie sposób zauważyć ale na tym konkretnym meczu trochę mi to przeszkadzało. Czy to normalne w LCD czy mam jakiś trefny egzemplarz?
ja mam ten tv od jakis 2 tygodni, ogladnalem moze ze 4 mecze i nic podobnego nie zauwazylem
moze to wina transmisji (jesli to mozliwe) czy cos takiego



count - 10-12-2009 21:29
Ja mam 46XV od kilku tygodni, ale też nie zauważyłem żadnych pasów. Obraz jest doskonały, czy to na meczu, czy na filmie w HD.



count - 11-12-2009 10:11
Cytat:
Witam :)

interesuje mnie ten model. Jak chodzą na nim Divx, filmy z USB- filmy Full HD itp. ???

Pragne oglądać filmy w dużej mierze z usb, pc etc.

Z góry dzięki :) :cool::blagam:
Wczoraj miałem okazję przetestować działanie Divxów przez USB. Mam model 46XV635, więc nie wiem, czy dokładnie tak samo będzie na 37XV. Zakładam, że tak, ale mogą być różnice.

Telewizor odtwarza tylko Divxy i Xvidy. Zapomnijcie o MKV, na pendrive w ogóle nie widać pliku z tym rozszerzeniem.
Same Divxy odtwarzają się bez problemu, nie ma różnicy, czy dźwięk jest AC3, czy mp3, telewizor dekoduje prawidłowo.
Co do napisów, to mi nie udało się ich uruchomić. Próbowałem kilka filmów, napisy SRT i TXT, ale TV nigdy plików nie widzi. W sumie nie jest to przeszkoda w odtwarzaniu, mógłby ich nie pokazywać, byle prawidłowo wyświetlał, ale nie wyświetla. Oczywiście pliki napisów nazywają się dokładnie tak jak film, są w tym samym folderze i różnią się tylko rozszerzeniem. Jeśli więc chcecie kupić TV z tym "ficzerem", musicie dobre znać język, w którym zamierzacie oglądać film.
Sam obraz również nie jest rewelacyjny. Jeśli film zakodowany jest na dwie płyty, jakość obrazu jest lepsza. Wiadomo, wynika to z samego Divxa, TV ma tu mniej do rzeczy. Ale ten sam film puszczony z komputera po HDMI i z USB lepiej wygląda w wersji z kompa. To są minimalne różnice, ale jednak obraz jest nieco bardziej rozmyty, mniej jest ostrych przejść między kolorami. Na TV 46 cali Divx kodowany na jedną płytę już sam w sobie wygląda nieciekawie, więc każda różnica in minus ma duże znaczenie. Zaletą jest możliwość wyłączenia głośnego komputera. Oszczędza się prąd i zmniejsza hałas i chyba jest to wystarczający powód, żeby zgodzić się na nieco gorszą jakość obrazu.
Ogólnie jeśli chodzi o oglądanie Divxów bezpośrednio z USB, to fajnie, że producenci idą w tę stronę, pojawiają się telewizory, które już mają zaimplementowaną obsługę H.264 (MKV), nawet z napisami. Toshiba jest w tym elemencie w tyle, być może kolejne modele będą miały już pełną obsługę filmów włącznie z DTSem. Na razie to w zasadzie ciekawostka, którą można pokazać znajomym, niż funkcja, która mogłaby przesądzić o kupnie bądź nie tego modelu.
Z drugiej strony, jak ktoś zna angielski na tyle dobrze, że napisów nie potrzebuje, a ogląda w większości amerykańskie filmy i seriale, (a jeszcze ma dość wolny internet, że nie ściąga filmów w HD) to może umilać sobie wieczory bez użycia komputera.

Btw. czy w ogóle te telewizory mają opcję aktualizacji oprogramowania? Być może jakaś kolejna wersja softu poprawi nieco kodeki Divx i jakość obrazu dorówna tej z komputera. Dodatkowo mogliby wstawić obsługę H.264, ale tu rozchodzi się nie tylko o dodanie kodeka, a i o szybkość procesora w telewizorze. A jeśli wstawili zbyt słaby, to nie ma co liczyć na oglądanie MKV w przyszłości.



piotrflo - 11-12-2009 14:29
Panowie jak macie daleko do TV przy waszych przekatnych? Pytam wszystkich, bo walcze ze soba i z calami Toski 635DG 37" czy 42" do ogladania z okolo 3 metrow glownie. Kiki kieruje mnie w 42". Obraz UPC cyfrowa (bez kanalow HD) plus dvd i za chwile BD. Rowniez komputer od czasu do czasu.



count - 11-12-2009 15:13
Ja mam do 46 cali 3,5 metra. I tak sobie myślę, że jakbym miał 50 cali albo 52 to też byłoby dobrze. Nie istnieje coś takiego jak zbyt duży telewizor. Może być co najwyżej zbyt duży, żeby się zmieścić we wnękę, itp ;)

Do oglądania standardowej rozdzielczości lepszy mniejszy telewizor, bo im większy tym gorzej obraz wygląda. Pisałem o tym post wyżej przy okazji testowania divxów na USB - oglądanie zwykłych DVDripów stało się męczarnią. Od pewnego czasu oglądam praktycznie tylko materiał w HD (co najmniej 720p, a jak się trafi to 1080p) i dopiero wtedy obraz jest porządny - wtedy rzeczywiście im większy telewizor, tym lepiej. Jeśli w większości przypadków będziesz oglądał filmy z BD, lub z komputera, weź większy, jeśli przewagą ma być jednak TV bez HD, mniejszy ci wystarczy. Aczkolwiek jeszcze raz powiem - nie ma czegoś takiego jak za duży telewizor. Należy zawsze wziąć największy możliwy i żałować, że na jeszcze większy nie było funduszy. :D



pawel.xl - 11-12-2009 22:02
Cytat:
Panowie jak macie daleko do TV przy waszych przekatnych? Pytam wszystkich, bo walcze ze soba i z calami Toski 635DG 37" czy 42" do ogladania z okolo 3 metrow glownie. Kiki kieruje mnie w 42". Obraz UPC cyfrowa (bez kanalow HD) plus dvd i za chwile BD. Rowniez komputer od czasu do czasu. Ja z zoną równierz nie mogliśmy zdecydowac sie na rozmiar tv , my akurat załatwiliśmy to w taki sposób że zmierzylismy ( w krokach) odległośc tv od miejsca z którego mielismy zamiar ogladac , poszlismy do sklepu stanelismy przed półkami z tv w odmierzonej wcześniej odległości i patrząc na oba interesujące nas tv zdecydowaliśmy sie na kakretny

Count pisze ze niema czegoś takiego jak zbyt duży tv , ciekawe czy w kinie siada w pierwszym rzędzie ? bo w skrajnych przypadkach tak moim zdaniem przejawia sie własnie zbyt duży ekran ( nie pisze tego złosliwie tylko z ciekawości) mi np. zbyt duzy ekran przeszkadza wiec smiem twierdzic ze kazdy musi dostosowac to do swoich potrzeb i preferencji



count - 11-12-2009 22:47
He, he. W tych nowych multipleksach rzeczywiście nie siadam w pierwszych rzędach, bo nie ogarniam ekranu :)
Pawel.xl oczywiście ma rację, jest coś takiego jak zbyt duży ekran. Podobnie jak można zarabiać zbyt dużo. Jednak dla przeciętnego Polaka w domowych warunkach ani jedno ani drugie nie jest zbyt osiągalne. Poza tym jakie robią największe telewizory?
Jestem pewien, że jaki telewizor nie wstawi się do pokoju, to po chwili dojdzie się do wniosku, że 4 cale więcej na pewno też by się zmieściły.
Ja szukałem do domu telewizora 42 cale. Do tej pory miałem 26 cali, więc przesiadka na 42 i tak już wydawała mi się ogromna. Dzięki promocji kupiłem 46 cali. Przeraziłem się jego wielkością, jak go rozpakowałem. Podłączyłem, włączyłem, rozsiadłem się na kanapie i... po 10 minutach doszedłem do wniosku, że jakby było 52 to też na pewno by dobrze wyglądał :D
Generalnie największym hamulcowym jest oczywiście kasa, bo każde 4-5 cali więcej w tej samej rodzinie telewizorów to około 1000zł.



kiki - 12-12-2009 02:42
pamiętaj jedynie o kalibracji - dziś oglądałem skalibrowany 42 XV 635- rewelacja w klasie cenowej.
http://www.toshiba-av.pl/TV/LCD/XV6/153/42XV635DG



count - 12-12-2009 08:08
W tym Twoim linku to żadna rewelacja ta cena, bo ja kupiłem 46XV za 500 zł taniej niż ta 42 kosztuje na stronie Toshiby ;)

A obraz oczywiście mam skalibrowany. Gilek był tak miły, że podesłał mi swoje ustawienia i widać poprawę w obrazie.



piotrflo - 12-12-2009 13:01
Dobra jest. Decyzja podjeta bedzie 42". Mam nadzieje, ze moja nie wystawi minie razem z Toska za drzwi. :D



gadulinho - 13-12-2009 11:04
Od wczoraj posiadam ten telewizorek (42XV635), zamieniłem go za Toshibe 42X3030.
Jeżeli chodzi o gry to ten telewizorek jest rewelacyjny. Nie wiem jaki ma IL, ale jeślin chodzi o grafike to "klękajcie narody". Gry, które na skalibrowanej X3030 wyglądały tak sobie, obraz był nie ostry, trochę poszarpany, taki jakiś niedopracowany - bo i taki był o czym pisano w recenzjach - tu wygląda naprawde o cały 1 stopień lepiej. Jest ostro, ale nie jakoś sztucznie, poszarpane krawędzie nie walą po oczach. Głównie dzięki fajnej funkcji resolution +

TV jeszcze nie jest skalibrowany jakoś profesjonalnie, jedynie na ustawieniach Gilka/Gila czy jak mu jest, ale jest na pewno lepiej jak standardowe ustawienia, choć szału nie ma, w X3030 było znacznie lepiej.
Dla tego nie wypowiadam sie w tej kwesti póki co.

Przejde do wad. W zasadzie są dwie (trzecia malutka - ta niby matowa powłoka gorsza jak w X3030 i trochę odbija lampke obok łóżka, co jednak jakoś szczególnie nie przeszkadza), ale za to ho ho ho jakie duże.

To co mnei załamało to kąty (głównie czarny) w nocy. Jeżeli siąde na skraju kanapy to jest jeszcze w miarę ok. Jest gorzej w ciemncyh scenach co wiadomo, ale nie jest źle, na pewno nie gorzej jak w X3030. Natomiast... jak położę się i oglądam sobie na leżąco (głowa też na skraju kanapy, tyle że z 20 cm ponizej dolnej krawędzi telewizora) to czarny jest mdły, szary, wszystko się zlewa jest nie fajnie, jest do dupy. Czy kalibracja coś pomoże ? Pewnie tak, ale nie wiele. W x3030 pomogła, ale nie było jakieś dużej różnicy w tej akurat kwestji, więc i tu myśle, że tak już raczej zostanie i szału nie będzie, a szkoda, dużo jednak oglądam w nocy na leżąco, a każdy wie jak czarny wpływa na obraz :(

Druga sprawa to nieczystość podświetlenia matrycy ? Nie wiem jak to nazwać. To samo jest w Sharpie DH77, którego kupiłem z 5 dni temu. Ktoś już pisał o tym w tym wątku. Widać to głównie, a może i jedynie przy piłce nożnej. Tak jakby przy szybkim przechodzeniu kamery na pasach zieleni pojawiają się takie nieczystości. Jakby troszkę ciemniej w paru miejscach (nie są to całę pasy czy plamy, a drobne punkciki, ale w dużej ilości, coś jak w kablówce takie migotanie), jakby coś tam w matrycy było. Nie umiem tego opisać. Tak jakby było widać że telewizor wyświetla obraz, jakby te cząsteczki drgały, uderzały o tv jak w crt ? czy coś w tym stylu :p Dodam, że tylko ja to widzę z domowników. To samo, tyle że bardziej widczone jest w Sharpie. W starej Toshbie tego nei było. Tam było idealnie czysto. Jakby obraz był namalowany a nie wyświetlany.

Mogłem pozostać przy starej Toshibie X3030 albo zamienić ją właśnie na nową XV635 i .. wezmę mimo tych dówch wad dla mnei ogromnych nową Tośke. To co pokazuje w grach to normlanie SZOK :ok:

P.S. Sprawdziłem XVke na ok. 10 grach i ten szok to może przesada. Pare gier wypada zdecydowanie lepiej (stąd ten szok na początku. NFS czy Ratchek - różnica ogromna), ale niekótre nie wiele lepiej. Szoku może nie ma, ale różnica spora i tak, w każdym razie rzadna z gier na XVce nie wyglądała gorzej, a lepiej. Pytanie tylko na ile lepiej. Raz dużo, raz troszeczkę, raz trzeba było się zastanowić co i jak, ale ogólnie na pierwszy rzut oka każda z gier od razu wyglądała lepiej :)



Rob35 - 14-12-2009 08:39
Widzę że nie tylko u mnie problemy z "cieniami"
A jak u was jest z tzw "buczeniem" U mnie jak wyciszę tv i zbliżę ucho ok 0,5 m od tv to słyszę dość wyraźnie buczenie. Nie wiem czy to normalne czy reklamować.



piotrflo - 14-12-2009 09:20
A mozesz to dokladniej opisac oco chodzi z tymi "cieniami"? Jestem przed zakupem tego TV i zaczynacie mnie stresowac. Mam nadzieje, ze wiecej takich postow nie bedzie. :(



gadulinho - 14-12-2009 09:36
Te cienie widoczne są tylko przy piłce nożnej, ale ta Toshiba nie jest jedynym modelem z taką wadą. Najlpiej pooglądaj sobie w sklepiej piłke nożną o ile się da to może dostrzeżesz te takie "cienie".

Buczenia u mnie nie ma, zresztą przy dekoderze Nki z twardym dyskiem wszystko jest cichutkie :P



piotrflo - 14-12-2009 11:16
O to mi juz lepiej. A buczenie ja mam u siebie delikatne z dekodera UPC. jak pojawia sie pasek na ekranie dotyczacy programu jaki jest wyswietlany. To moj drugi dekoder bo poprzedni padl. Jakies dziadostwo instaluja.



Rob35 - 14-12-2009 12:30
Czyli mam rozumieć że nawet jak przyłożycie ucho do tv przy wyciszonym dźwięku to nic z tyłu nie buczy? Bo u mnie z ok. 30 cm od obudowy już słuchać pomruk :(
Dzwoniłem do serwisu Toshiby i powiedzieli że każdy TV lcd jakiś tam dźwięk wydziela i jest to normalne.



piotrflo - 14-12-2009 13:28
Cytat:
akurat ten model w ogóle nie buczy , nawet jak ucho dostawisz do telewizora - chociaż nie wiem po co ? Jak widac fachowcy twierdza na podstawie doswiadczen, ze nie powinno byc go slychac.



drno - 14-12-2009 13:59
Czołem,
od niedawna jestem uzytkownikiem 37xv635 i moje pytanie dotyczy obrazu. Otóż zauważyłem, że ok 3 cm od lewej krawędzi obraz się rozciąga, natomiast z prawej strony ekranu sytuacja jest odwrotna - najlepiej widac to na pasku informacyjnym TVP Info biegnącym przez całą szerokośc ekranu. Efekt ten zauwazyłem oglądając mecz LM w Polsacie, kiedy obraz porusza się w poziomie prawo-lewo i lewo-prawo.
Oglądałem telewizory w sklepie i żaden nie zauwazyłem tego efektu. Czy to kwestia ustawień czy wada modelu ?



piotrflo - 14-12-2009 14:57
Wedlug mnie pracujacym na monitorach LCD przy grafice, raczej nie powinno byc takiego efektu widocznego. A tym bardzie, ze z jednej strony masz scisniete a z drugiej rozciagniete. Nie wiem jakie sa mozliwosci ustawien w tym TV i wogole w TV LCD, ale w monitorach lcd graficznych mozna bylo to poprzez ustawienia zniwelowac. Moze ktos madrzejszy w tej kwestii sie wypowie. Dla mnie sobiscie cos jest nie tak. I jak narazie nikt sie z takim problemem nie ujawnil jak sledze grupe.



Rob35 - 14-12-2009 15:01
Cytat:
Jak widac fachowcy twierdza na podstawie doswiadczen, ze nie powinno byc go slychac. Co fachowcy twierdzą to czytałem, ale chciałem żeby jakiś użytkownik zbliżył ucho do tv :)



piotrflo - 14-12-2009 15:09
A czy posiadasz dekoder to kablowki, n-ki, canal+ lub cos w tym klimacie? Jesli tak, to odlacz go i wtedy posluchaj. Chyba, ze juz to probowales. Moze w tym jest problem.



Rob35 - 14-12-2009 15:13
Wszystkie kable odłączyłem i dalej "buczy" :(



gadulinho - 14-12-2009 16:41
Przykładam ucho i nic nie buczy.



kivlov - 14-12-2009 17:25
Co do tego rozciągania po bokach to dzwoniłem do serwisu Toshiby i powiedzieli, że jest to normalne przy kanałach nadawanych 4:3



drno - 14-12-2009 22:43
Jutro postaram się wstawić zdjęcia krawędzi ekranu.



piotrflo - 15-12-2009 00:00
Co oni pie... Co ma format 4:3 do proporcjonalnego skalowania? Widze, ze dla serwisu Toshiba wszystko jest normalne. Telewizor buczy to normalne, obraz nierownomiernie rozciagniety tez normalne. Co za kolesie tam pracuja? Niedlugo bedzie tak, ze sie zadzwoni i powie "Panie obrazu nie mam" odpowiedz " To normalne w LCD, no musi z tym Pan zyc, my tu nic nie poradzimy a poza tym teraz pije kawe i pale papierocha". Masakra jakas.



count - 15-12-2009 08:28
Jeśli chodzi o ustawienia obrazu, to jest kilka trybów do wyboru:
4:3, kinowy, SuperLive i jeszcze jakieś, nie pamiętam.

drno: próbowałeś zmienić tryb obrazu? Na wszystkich tak jest, czy tylko na jednym, konkretnym?

I dzieje się tak na programie, który standardowo nadawany jest w trybie 4:3, czy w 16:9?

O ile pamiętam TVP Info nadawane jest 4:3, ale np. TVN24 na N-ce w 16:9 (oczywiście dekoder musi być przestawiony w tryb 16:9). Problem występuje na wszystkich kanałach, czy tylko na niektórych?



drno - 15-12-2009 08:38
Póki co sygnał mam z analogowej UPC. Obraz mam ustawiony na SuperLive. Nie wiem które kanały nadają standardowo w 4:3, ale jak wspomniałem efekt rozciągnięcia zauważyłem oglądając mecz LM w Polsacie, widać to dobrze na kanałach z paskiem informacyjnym (TVP Info, TVN24, Superstacja). Chciałem wstawić zdjęcia, ale:

UWAGA! Z powodu częstego spamu linki do postów można dodawać dopiero po napisaniu 5 wypowiedzi. :niewiem:



piotrflo - 15-12-2009 08:51
Do Count:
Ja rozumiem, ze Ty u siebie nie zauwazyles efektu rozciagniecia lub scisniecia na krawedziach matrycy przy wyswietlaniu obrazu?



count - 15-12-2009 14:42
Cytat:

UWAGA! Z powodu częstego spamu linki do postów można dodawać dopiero po napisaniu 5 wypowiedzi. :niewiem:
Masz już 7 postów, więc teraz już powinno to być możliwe ;)
Sprawdzałeś w innym trybie? Żadnej zmiany nie ma? Ja też używam SuperLive np. do filmów z komputera, bądź DVD i nie mam żadnych problemów.

@piotrflo i inni: nie, u mnie żadnego rozciągnięcia nie ma. I nie ma też żadnego buczenia, ani nierównomiernego podświetlenia, które zgłaszają inni w tym wątku. Nie zaobserwowałem żadnej z wymienianych tu wad. Może dlatego, że był składany w Polsce :)

Tylko przypominam, ja mam model 46 cali, z tej samej serii, ale to tylko oznacza, że wkładane jest to samo oprogramowanie. Matryca i jej podświetlenie, mimo że wykonywane tą samą technologią siłą rzeczy jest inne od modelu 37XV.



drno - 15-12-2009 16:07
Nie wiem o co chodzi z tymi zdjęciami, mogę je wysłać na PM.
Normalnie oglądam programy w trybie superlive, sprawdzę wieczorem jak to wyglada na innych choć na pewno w 4:3 problemu nie będzie z powodu czarnych krawędzi. Sprawdzę dokładnie też podczas wyświetlania dvd.



newcastle26 - 15-12-2009 16:07
kalibrowanie plyta
  co znaczy w kontekscie kalibrowania "używałem płyty do ustawień"?



gadulinho - 15-12-2009 22:38
Przecież superlive rozciąga obraz bardziej na skaju, a mniej w centralnym miejscu żeby pyski zostawić w miarę naturalne po rozciągnięciu z obrazu nadawanego w 4 na 3. Jak coś leci w 16 na 9 to dajesz szeroki kąt albo kinowy - zależy jak nadają. Chyba, że masz np. Nke, wtedy dajesz "natywny" i wszystko jest tak jak ma być :ok:



drno - 15-12-2009 22:50
Właśnie sprawdziłem - efekt widać tylko w trybie superlive.



count - 15-12-2009 23:39
Czyli standardowo: "it's not a bug, it's a feature" :D



kiki - 16-12-2009 01:09
jeśli nie masz wiedzy na temat kalibracji:
http://www.cinematic.pl/wiedza/kalibracja_obrazu.html
Jeśli potrzebujesz kalibracje - a Toshiba wymaga kalibracji - napisz do
marek@avx.com.pl



MichasR - 17-12-2009 21:51
Czy wy też zauważyliście że w tej Tośce przejścia tonalne trochę kuleją? Szczególnie zwracam się do counta bo kupowaliśmy w tym samym sklepie ten sam model :)



piotrflo - 17-12-2009 22:08
A w którym LCD nie kuleją? Chyba ciężko o LCD by miał płynne przejścia tonalne.



MichasR - 17-12-2009 23:48
Tośka ma 8 bit, w panelach 10bit jest to niezauważalne czy tylko trochę mniej zauważalne?



count - 18-12-2009 08:17
Chętnie odpowiem, ale poproszę o wyjaśnienia, na co mam zwrócić uwagę. Co za przejścia tonalne?



piotrflo - 18-12-2009 08:27
Przejście tonalne, gradacja kolorów - płynne przechodzenie z jednego koloru w drugi. Np od bialego do czarnego poprzez rozne odcienie szarosci. Tzn, jak jest dobrze nie powinno byc widac skokow kolorow. Czasami widac to na kiepskich matrycach jakby byly pietra poukladane z roznych kolorow lub odcieni jakiegos koloru.

Mysle, ze tutaj duzo bedzie zalezalo od jakosci samego nagranego, odtwarzanego materialu. Czym bardziej skompresowany film tym pikseloza bedzie bardziej widoczna i nie plynnosc w kolorach rowniez.

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=967859 tutaj to wyjasnili wydaje mi sie dosyc dobrze.



count - 18-12-2009 10:10
OK, specjalnie przyjrzę się w domu, ale nie zauważyłem czegoś takiego na swoim TV. Zakładam, że chodziłoby o np. nienaturalne odwzorowanie kolorów na twarzy, czy coś takiego. No to na pewno czegoś takiego nie ma. Może jakbym odpalił na pełnym ekranie planszę z paletą barw to widać by było przeskoki, ale przecież telewizor nie do tego służy.
Generalnie jak oglądam film, szczególnie w FullHD to wszystkie kolory są naturalne i nie dostrzegam jakichkolwiek przekłamań. W przypadku Divxów jest trochę gorzej, ale tu dochodzi nienaturalna dla tego TV rozdzielczość i stopień kompresji. Ponieważ w FullHD czegoś takiego nie obserwuję, to przy divxach na pewno chodzi o kodeki.



darek840 - 18-12-2009 17:49
Witam wszystkich mam następujący dylemat nie wiem co wybrac czy własnie tą Toshibe czy może LG model LH 4000 jest teraz promocaj w Euro Ze specyfikacji tech lg ma lepsze parametry ale z waszych opini o Toshibie ze obraz jest doskonaly i ta technolgia resolution+ przemawia za Toshiba o Lg na forum juz jest mniej opini i mam dylemat chce kupic tv ktory bedzie podłączony do Cyfry z ich nowym dekoderem prv 500gb przede wszystkim bede ogladal na nim mecze wiec zalezy na plynnym obrazie czasami bede ogladal filmy z kompa Jakie jest wasze opinie ktory tv lepszy moze ktos porownywal te dwa modele na zywo jakosc obrazu matryca ? Prosze o pomoc



MichasR - 18-12-2009 18:11
count - na twarzach tego nie ma. Ale jak jest np reklama telewizji n - wokół znaku tej telewizji widać okręgi wyraźnie odznaczone od siebie a chyba tak nie powinno być :) Coś podobnego zauważyłem na reklamie Forda - na końcu jest pomarańczowa plansza i znak Forda i też widać takie pasy w różnym kolorze pomarańczowym.
Odnośnie ziarnistości obrazu, dzisiaj przystanąłem przed EuroRtvAgd. Na wystawie był jakiś Sony - też było widać więc się tym nie przejmuje.



count - 19-12-2009 07:53
Czyli co? Chodzi o szukanie przekłamań kolorów na kontrastujących krawędziach? U mnie np. jest tak, że rzeczywiście na bajce animowanej, gdzie jest mało ruchu i różnica kolorów pomiędzy krawędziami jest bardzo duża, widać przy krawędzi taką drugą krawędź, jakby ducha, grubości dwóch-trzech milimetrów. Podobnie jest na planszy reklamowej TVN HD. Ale słuchajcie: wgapiałem się dwie minuty żeby to zobaczyć i rozbolały mnie oczy. Rzeczywiście to zauważyłem, ale przy zwykłym oglądaniu jest to kompletnie niewidoczne. Szczególnie w filmach fabularnych, gdzie kontrasty z natury są nieco mniejsze.
Jeśli komuś to przeszkadza, to naprawdę podziwiam, bo dla mnie jest to niezauważalne podczas zwykłej eksploatacji.

MichasR: a ty masz taką samą przekątną? Twój egzemplarz też był składany w Polsce?



MichasR - 19-12-2009 08:32
Tak
  Taką samą przekątną, też składany w Polsce, kupiony w Szczecinie w MM.



count - 19-12-2009 09:49
Bo to dobra promocja była :D :D :D



artjur - 21-12-2009 20:40
Witam!
Na początek WIELKIE podziękowania dla "gilek1975" za ustawienia, jak tylko dobiję się do telewizora to ustawię i sprawdzę, przypuszczam że tak jak większość będę zadowolony.
A tak jeszcze przy okazji, podłączyłem moją tośkę, tak tak też jestem posiadaczem tego "tyliwizoora" (i muszę przyznać że jak na razie jestem zadowolony :D ), ale wracając do tematu, podłączyłem ją do PC przez HDMI (co prawda na karcie jest przelotka z DVI karta HD2600XT) i niestety ale obraz jest paskudny i chociaż ustawiona jest rozdzielczość 1920x1080, a w telewizorze "tryb natywny" to obraz jest mniejszy i dookoła jest taka czarna ramka na 3-4cm. Czy ktoś się może spotkał z takim czymś, co mam pozmieniać żeby obraz był na całej powierzchni matrycy, a może tak ma być?

Pozdrawiam!



piotrflo - 21-12-2009 22:46
Panowie, Pilne. Jutro jade podpisac umowe kredytowa. Ale dzisiaj bylem w sklepie dla skner i .... Stoje na przeciwko Toski 42XV635DG jest pieknie z czarnym, ale jak przesune sie o jakies 20-30 stopni w jedna lub druga strone cos sie dzieje. Nie jest dobrze. Czarny przechodzi w granat, ale przy takich malych katach? U Sonego tego nie zauwazylem mowie o W5500. Mozecie mnie uspokoic i powiedziec ze to wina ustawienia SKLEP bo takowe tam bylo i po kalibracji jest zdecydowanie lepiej? Prosze o szybkie wsparcie psychologiczne i jak to wyglada u Was. ;-)



piotrflo - 22-12-2009 12:02
No i co nie doczekalem sie na wsparcie. :-) Ale juz zamowiona i jutro przyjezdza Tosia 42"XV635DG. Odwrotu nie ma. W Euro taniej od sklepu dla idiotow i dla skner rowniez o jakies 800 zl. Niezle. Juz wiecej o nic nie pytam. Koniec myslenia. Klamka zapadla. :D Dam znac jak pierwsze wrazenia jak juz bedzie u mnie.



rider89 - 22-12-2009 13:10
Napisalem do "gilek 1975" zeby mi podeslal ustawienia do Toshiby 37XXV635DG, ale od ok.1,5tyg sie nie odzywa. Czy ktos kto je ma moglby mi je podeslac - na forum na PM?
Ew. jak nie pojdzie przez PM to osoba zainteresowana pomoca mi niech napisze PM to wysle swoj adres e-mail.
Z gory dziekuje.



count - 22-12-2009 14:48
Piotrflo: nie odpowiadałem, bo po pierwsze u siebie nie zauważyłem takich objawów. Oczywiście patrząc bardzo z boku telewizora widzę różnicę, ale nie z 20-30 stopni. A drugi powód jest taki: czy rzeczywiście będziesz oglądał telewizję z 30 stopni? Wbrew pozorom to bardzo duży kąt, a telewizor też niemały. Skoro zamierzasz oglądać telewizję z takiego kąta, to albo za mały ekran kupujesz, albo masz źle wybrane miejsce na telewizor ;)



gilek1975 - 22-12-2009 22:08
Odzywam się w miarę możliwości, jestem w trakcie przeprowadzki więc nie mam za bardzo czasu na wchodzenie na forum, ale już jestem i uzupełniam wysyłkę :). Dodatkowo idą święta.
Pozdrawiam



piotrflo - 22-12-2009 23:42
No ja tez Zycze Wesolych Swiat wszystkim w zwiazku z tym. :-) I jak najlepszego odbioru na Tosiach. :D



kiki - 23-12-2009 02:11
napisz proszę swoje wrażenia :D



newcastle26 - 23-12-2009 13:49
zyczenia
  ja wprawdzie nowy jestem ale zyczenia slac moge :)
wszystkiego najlepszego w nowym roku, a w swieta dajcie toskom odpoczac :)
pozdro



count - 23-12-2009 14:54
Chciałeś chyba napisać "nie dajcie" :D
Co to za święta bez telewizora -> :popcorn::popcorn:



piotrflo - 23-12-2009 16:58
Mam w domu. Dojechala 42XV635 DG. Ale powiem tak na szybko po przeskoku z 29" to 42" jest masakra. I normalnie nie wiem kiedy sie przyzwyczaje. Glowa mnie narazie boli. Mam nadzieje, ze to przejdzie. :-) Narazie nie mam czasu by jakos posiedziec na spokojnie i pobawic sie ustawieniami. Wrzucilem te od Gilka za to dzieki Gilek. Tylko nie bardzo rozumiem jak przy kolorach podajesz trzy liczby. Ja u siebie znalazlem tylko mozliwosc wpisania dwoch cyfr. Nie wiem moze sie jeszcze gdzies niedokopalem. Mysle, ze jakas glebsza kalibracja bedzie potrzebna.

Jesli chodzi o katy to niemam wogole z tym problemu jest super. Zabawe zaczne dopiero ok 4 stycznia bo dzis robie wypad na urlop. Szkoda. Bo korci mnie a mam 7 dni na sprawdzenie czy wszystko OK. Ale co najwazniejsze - matryca jest OK.
Obraz w zaleznosci od kanalu. Raz lepiej raz gorzej. Z drugiej strony UPC nie jest jak widze jesli chodzi o sygnal najlepsza kablowka. Chyba po uplywie umowy zmiana na jakas n-ke.

Aha i jeszcze jedna sprawa czy znacie ten dekoder cyfrowy do UPC Thomsona DCI52UPC02 taki srebrny. Czy tam jest jakas mozliwosc ingerencji w format wyswietlania by sprawdzic co tam jest ustawione. I dlaczego w Tosce nie ma 16:9 formatu?

To tak na poczatek. Inne wrazenia nastepnym razem jak dojde do siebie. :popcorn:

Moze nawet jeszcze dzisiaj cos napisze bo nie wytrzymam. Zapodam jakies HD z komputera



count - 23-12-2009 19:40
No to pomyśl, że ja się przesiadłem z 26 cali na 46 :D

Co to znaczy, że nie ma formatu 16:9? Telewizor podaje ci to co dostaje od dekodera. Jeśli w dekoderze ustawisz 16:9 to tak będzie pokazywał telewizor.
Chodzi ci o przerabianie wszystkiego na 16:9 przez TV? Pozmieniaj tryby, w Toshibie standardowe 16:9 (używam tego do wszystkich kanałów HD) nazywa się "Szeroki kąt". Do filmów z komputera używam SuperLive, który wypełnia cały ekran usuwając ramkę w obrazie, jaki mam standardowo z komputera.

A jeszcze tak zapytam niedyskretnie: po ile ta 42XV była?



piotrflo - 23-12-2009 20:41
W MM byla po 3999, u Skner tez 3999 a w Euro 3160. Ten dekoder UPC to ma malo ustawien na zewnatrz chyba, ze ja czegos nie wiem. :confused:



count - 23-12-2009 21:34
W MM za 3999? Za tyle to ja 46 kupiłem. I jeszcze bony dostałem na 400 zł :)

3160 to już zdecydowanie lepsza cena.



piotrflo - 24-12-2009 00:10
Jak widze to ja tu teraz jestem od opiniowania. :-) I dobrze. Bo musze sie nagadac. Jestem w szoku ogolnie. Obraz ze zwyklego DVD bez skalowania do HD bardzo dobry, zapodalem filmiki z kompa HD MOON, DISTRICT 9 Rewelacja. Tylko mam jeden problem przy filmach na 1080i. Troche mi komp tnie i jest bardzo duze opznienie obrazu w stosunku do dzwieku. Nie wiem jak ma byc ustawiony komp jesli chodzi o HD. Przy 720 wszystko jest pieknie. Grafike mam ATI Radeon 3450 512 Mb. Jak podlaczam do niego Toske to mam mnostwo ustawien HD. Co ma byc ustawione by nie cielo? Macie to sprawdzone? Rany musze zakupic jakis BD. To bedzie jazda. Ale filmiki z kompa to tez bajka.
Kanaly z TV OK. Ale zauwazylem cos ciekawego, ze z analogowej kablowki obraz wydaje mi sie lepszy niz przez ten badziewny dekoder cyfrowy UPC. Czy to mozliwe?



kiki - 24-12-2009 00:27
ustaw właściwe parametry tunera .
I skorzystaj z kalibracji obrazu.



piotrflo - 24-12-2009 08:18
Jakiego tunera? Jakie parametry masz na myśli? A z kalibracji będę korzystał rzecz jasna, ale po nowym roku dopiero.:)



niebieskiblue - 28-12-2009 07:45
Wiem, że z tą sprawą najlepiej skierować mail do "gilek1975" (i tak też zrobiłem), ale skoro aktualnie ma on ważniejsze sprawy na głowie, może ktoś kto już otrzymał od niego parametry optymalnej kalibracji dla toshiby 37XV635DG mógłby mnie wspomóc?
W razie czego proszę o mail poprzez PW.



bady87 - 28-12-2009 11:45
Witam.Posiadam tośke xv635 42 cale od tygodnia . Mam pytanie czy przy włanczaniu telewizora włancza sie wam ostatni program który oglądaliście przed wyłączeniem . Posiadam też tośke r-3500 ale tam moge włączyć bezpośrednio z pilota program który chce .Oglądam z analogowej kablówki i jest dobrze od stycznia cyfra i hd z vektry powinno być lepiej bo na analogu stara tośka gra wiele lepiej .Co do kątów to poziome jeszcze w miare ale pionowe to już naprawde żle po kalibracji powinno byc lepiej.Moze ktoś wie jaki są koszta kalibracji w okolicy gdynii



MIŚ YOOGI - 29-12-2009 04:46
co do kalibracji napisz do KIKI on ma namiary na firmę która tego dokonuje.



kiki - 30-12-2009 01:24
w sprawie kalibracji napisz tu :
marek@avx.com.pl



bady87 - 30-12-2009 19:35
Jak uslyszalem cene to nie wiem jak dla kogo ale dla mnie to bardzo duzo .Może ktoś ma jakieś dobre ustawienia obrazu .



piotrflo - 30-12-2009 21:32
Cytat:
Witam.Posiadam tośke xv635 42 cale od tygodnia . Mam pytanie czy przy włanczaniu telewizora włancza sie wam ostatni program który oglądaliście przed wyłączeniem . Posiadam też tośke r-3500 ale tam moge włączyć bezpośrednio z pilota program który chce .Oglądam z analogowej kablówki i jest dobrze od stycznia cyfra i hd z vektry powinno być lepiej bo na analogu stara tośka gra wiele lepiej .Co do kątów to poziome jeszcze w miare ale pionowe to już naprawde żle po kalibracji powinno byc lepiej.Moze ktoś wie jaki są koszta kalibracji w okolicy gdynii Jesli chodzi o wlaczanie mam u sebie to samo. Wlacza sie tylko za pomoca czerwonego wlacznika on/off i na ostatni ogladany kanal. Tez Toska 42" XV635 DG. Soft jakis z listopada 2009. Ale dokladnie nie podam bo jestem poza domem. Jak wroce zaczne dopiero ogarniac lepiej ten TV. Bo jak narazie spedzilem przed nim jakies 2 moze 3 godziny. :-) Jesli chodzi o katy to nie jest u mnie tak zle jak piszesz. Wiecej nadam po 3 stycznia jak wroce. Ale ogolnie jest piekna. :D



maxi77 - 31-12-2009 00:31
Mam pytanie do Was drodzy uzytkownicy.
Kupilem taki telewizor bratu Toshiba 37XV635D i chcialem zapytac, bo czytalem ze wysylacie jakies ustawienia dla lepszego/polepszenia obrazu. Czy ja tez moge takie dostac?
Bardzo mi na tym zalezy prosze.

Drugie pytanie odnosi sie do osob co maja i 37 i 42, bo chce tez sobie taki telewizorek sprawic, czy roznia sie wielkoscia podstawki i szerokoscia ... chodzi mi o szerokosc jak patrzymy z boku bo 37cali ma szerokosc okolo 10,5cm tak mierzylem okolo, a ile ma 42 tez tyle samo?

Chce sprawdzic czy na polke na szafce wejdzie, a nie chce by byl pochylony do przodu mam okolo zapas 20cm, 1-2 cm moze wystawac podstawka...

Liczymy od poczatku podstawki do tylnej scianki TV mi wyszlo w 37 cali brata okolo 10,5cm od poczatku podstawki do cianki tv, a 10,5 boku szerokosci TV w sumie okolo 21cm, a jak jest w 42?



maxi77 - 31-12-2009 01:31
Cytat:
Mam pytanie do Was drodzy uzytkownicy.
Kupilem taki telewizor bratu Toshiba 37XV635D i chcialem zapytac, bo czytalem ze wysylacie jakies ustawienia dla lepszego/polepszenia obrazu. Czy ja tez moge takie dostac?
Bardzo mi na tym zalezy prosze.

Drugie pytanie odnosi sie do osob co maja i 37 i 42, bo chce tez sobie taki telewizorek sprawic, czy roznia sie wielkoscia podstawki i szerokoscia ... chodzi mi o szerokosc jak patrzymy z boku bo 37cali ma szerokosc okolo 10,5cm tak mierzylem okolo, a ile ma 42 tez tyle samo?

Chce sprawdzic czy na polke na szafce wejdzie, a nie chce by byl pochylony do przodu mam okolo zapas 20cm, 1-2 cm moze wystawac podstawka...

Liczymy od poczatku podstawki do tylnej scianki TV mi wyszlo w 37 cali brata okolo 10,5cm od poczatku podstawki do cianki tv, a 10,5 boku szerokosci TV w sumie okolo 21cm, a jak jest w 42?
Dobra dokonalem wyboru :) wybralem 37" bo tyle moge zmiescic na szafce.
37 czy 42 widzialem 42 to za duzy dla mnie telewizor :) nie mam tyle miejsca.

Czy moge prosic o ustawienia jakie mam dac by miec lepszy obrac prosze...bardzo.
Dzieki



MIŚ YOOGI - 31-12-2009 07:09
Ustawienia
  Ustawienia od GILEK1975 posłane i jemu należą się podziękowania.



bady87 - 31-12-2009 13:25
Wielkie dzieki za te ustawienia Gilek 1975 oraz tobie misiu za przyslanie.



bady87 - 31-12-2009 20:51
http://www.avforums.com/reviews/Tosh...V- Review.html znalazłem coś pod tym linkiem ale z angielskim u mnie bardzo słabo



bady87 - 31-12-2009 20:58
http://www.avforums.com/reviews/Tosh...TV-Review.html cos nie wyszło ale teraz chyba ok



niebieskiblue - 02-01-2010 08:42
Przyłączam się do podziękowań dla 'gilek 1975' za ustawienia i serdecznie dziękuję za ich przesłanie.



izunia112 - 03-01-2010 10:53
ustawienia
  czy mógłby mi ktoś przesłać ustawienia obrazu do XV635D? z góry wielkie dzięki;)



izunia112 - 03-01-2010 12:09
wielkie dzięki dla 'gilek 1975'za ustawienia :)



izunia112 - 03-01-2010 12:10
wielkie dzięki dla 'gilek 1975'za ustawienia :) i dzięki za ich przesłanie



piotrflo - 03-01-2010 20:03
Czy moze mnie ktos oswiecic w ktorym miejscu menu mozna ustawic parametry kolorow, te ktore sa w ustawieniach od gilek1975? Czyli Red Green Blue i Cyan Magenta i Zolty. Przy kazdym sa po trzy cyfry w ustawieniach a ja doszedlem do jakiegos miejsca gdzie mozna tylko dwa parametry koloru ustawic. Moze to jakas zapasc posylwestrowa w glowie. :D Z gory dzieki za pomoc. Mowie o Tosce 42" XV 635DG. Zaczynam z nowym rokiem zabawe w dociaganie obrazu.



niebieskiblue - 03-01-2010 20:39
Znajdziesz te opcje w menu 'Zaawansowane ustawienia obrazu'.
Włączona musi być opcja '3D zarządzanie kolorem' i należy wejść do funkcji 'Dopasowanie koloru podstawowego'. Zaznaczam, że moje wskazówki dotyczą menu w modelu 37XV635DG.



Psychoswir - 03-01-2010 20:52
Tośka :-)
  Witam wszystkich.
I życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku --- wszystkim użytkownikom :-)

Mam również prośbę O przesłanie ustawień konfiguracji obrazu --- zaznaczam że jest to mój pierwszy telewizor w takim standardzie i jestem totalnie zielony.

Do telewizorka mam podłączony cyfrowy Polsat i PS3 --- jakie ustawienia będą więc najlepsze??

Na razie trzymam na standardzie bo się boję coś zawalić.;)

Tak jak na pierwszej randce --- nie można za duzo wymagać, na razie oswajamy się ze sobą :D

Serdeczne Dzięki !!!!!



Pinex - 03-01-2010 22:04
Toska 37XV 635 D
  Witam.Czy kos juz odbierał lub próbował złapac DVb-T naziemna w MPEG-4?Rozumiem ze dla Polski nie ma takiej mozliwosci i trzeba ustawiac kraj "inny"?? Działa to wogóle?Ja nie mam takiej mozliwości Brak nadajnika naziemnej.Zauwazyłem Ze zmiana na kraj"inny"automatycznie pozbawia funkcjonowanie telegazety z Polska czcinka:(A tak niby miało byc dobrze.
Ze stronki Producenta:

Dlaczego w modelach z serii 635D nie mogę przeprowadzić strojenia odbiornika w trybie DTV (cyfrowa telewizja naziemna, MPEG4)?

W przypadku strojenia w trybie DTV odbiorników wyposażonych w tuner cyfrowy MPEG4 (seria 635DG) należy dokonać wyboru Kraju jako "Inny" (Other). W przeciwnym wypadku proces strojenia nie zostanie przeprowadzony (lub zostanie przeprowadzony błędnie). Niedogodność ta wynika z faktu, iż w momencie tworzenia oprogramowania nie istaniała oficjalna specyfikacja opisująca szczegóły techniczne zastosowanego w Polsce systemu rozsiewczej telewizji cyfrowej. Dlatego też po wyborze Kraju "Polska" dostępne jest tylko strojenie w trybie ATV (analogowym).



piotrflo - 04-01-2010 09:50
Cytat:
Znajdziesz te opcje w menu 'Zaawansowane ustawienia obrazu'.
Włączona musi być opcja '3D zarządzanie kolorem' i należy wejść do funkcji 'Dopasowanie koloru podstawowego'. Zaznaczam, że moje wskazówki dotyczą menu w modelu 37XV635DG.
Zadzialalo. Wszystko w tym samym miejscu. Jest dobrze, zdecydowanie lepiej niz mialem - kolorki OK. :-) Dzieki "gilek1975" jeszcze raz za ustawienia i dla Ciebie "niebieskiblue" za sciezke podejscia do ustawien. Jedna kwestia. Czy pojawiaja sie u was czasem "piksele" podczas ruchu? Tak jak by TV nie nadazal przetwarzac sygnalu podczas szybkiego ruchu. Wydaje mi sie, ze przy 100 czy 120 Hz nie powinno byc takiego efektu. Chyba, ze ja czegos nie rozumiem. Moze cos pominiete mam w ustawieniach. Dajcie znac jak u was to wyglada.



DUKEOFSNOW - 04-01-2010 14:57
Wielkie dzieki za te ustawienia Gilek 1975 oraz tobie misiu za przyslanie.



filcze - 04-01-2010 15:41
ustawienia
  jak o że Gilek1975 nie wykazuje aktywności od hmmmm... roku ;)to miałbym prośbę o podesłanie przez kogoś z forumowiczów ustawień do XV635D opracowanych przez Gilka. Z góry dziękuję i pozdrawiam.



DanielKK - 04-01-2010 15:48
Jeśli dane, które macie dotyczące ustawień obrazu rzeczywiście pomagają, to ja także je poproszę:-)



kiki - 05-01-2010 02:48
oczywiście że pomagają.
Skorzystaj z profesjonalnych nowych ustawień - napisz do marek@avx.com.pl



count - 05-01-2010 08:03
A czym się różnią profesjonalne ustawienia od tych Gilka? W sensie, co profesjonalista zmienia dodatkowo, czego ustawieniami Gilka się nie zrobi? Bo jeśli także grzebie tylko w kolorach, to nic specjalnego.



pawel.xl - 05-01-2010 11:10
Witam ,

DO WSZYSTKICH KTORZY CHCIELI BY USTAWIENIA GILKA

Jako że widze iż dużo osób chciało by spróbowac tych ustawień a kolega gilek nie dysponuje wolnym czasem, wiec pozwole sobie pomóc. Otóż kolega gilek z tego co wiem (porównywałem oba ustaiwnia, a poza tym ktos już gdzieś o tym pisał) ustawienia konfigurował na serii ZV i właśnie w temacie o tej serii sa dokładnie opisane te ust. przez kolege Gilka

http://www.hdtv.com.pl/forum/showthr...t=44051&page=2

Powyższy link zaprowadzi was właśnie do tych ust. Jeżeli komuś te ust. sie sprawdzą (bo mi osobiście hmm.. ) to prosze dziekowac oczywiscie Gilkowi



piotrflo - 05-01-2010 14:23
Zgadza sie. Dokladnie to te ustawienia. Ja znalazlem jeszcze cos pod XV635 tu:
http://www.avforums.com/forums/lcd-l...35-thread.html
ale nie wyglada to za ciekawie. W watku jest kilka opcji ustawien. Gilkowe z mala korekta mysle, ze lepiej sobie radza.



DUKEOFSNOW - 05-01-2010 21:58
Witam,
Z xv635d mam jeden problem, do telewizora mam podłączony notebook po hdmi. Za każdym razem jak zmieniam źródło z tv na HDMI 1 /podpięty notebook/ ustawia mi się rozmiar obrazu jako szeroki kąt, chociaż poprzednio ustawiłem rozmiar obrazu na natywny to i tak za każdym razem. Profile ustawień obrazu zapamiętuje, tylko rozmiaru obrazu nie. Przy źródle TV zapamiętuje wszystkie ustawienia. Co może być przyczyną tego? Z góry dzięki.



Matsunami - 05-01-2010 22:14
Cytat:
Witam,
Z xv635d mam jeden problem, do telewizora mam podłączony notebook po hdmi. Za każdym razem jak zmieniam źródło z tv na HDMI 1 /podpięty notebook/ ustawia mi się rozmiar obrazu jako szeroki kąt, chociaż poprzednio ustawiłem rozmiar obrazu na natywny to i tak za każdym razem. Profile ustawień obrazu zapamiętuje, tylko rozmiaru obrazu nie. Przy źródle TV zapamiętuje wszystkie ustawienia. Co może być przyczyną tego? Z góry dzięki.
Nie wiem czy coś się da z tym zrobić ale mam tak samo.



zaratrusto - 06-01-2010 01:41
CZERŃ w 37-42XV635DG
  Witam,
Proszę o info na temat czerni w tym TV, jakie są wasze odczucia i porównania do innych modeli np: Samsung 551,620,650.

Pozdrawiam.



piotrflo - 06-01-2010 08:49
Ja odczuwam dobrze i jest dobrze. Wszystko kwestia ustawien.



DUKEOFSNOW - 06-01-2010 15:55
No to kicha z tymi ustawieniami obrazu przy przełączaniu źdródła obrazu.



piotrflo - 06-01-2010 16:03
Cytat:
Witam,
Z xv635d mam jeden problem, do telewizora mam podłączony notebook po hdmi. Za każdym razem jak zmieniam źródło z tv na HDMI 1 /podpięty notebook/ ustawia mi się rozmiar obrazu jako szeroki kąt, chociaż poprzednio ustawiłem rozmiar obrazu na natywny to i tak za każdym razem. Profile ustawień obrazu zapamiętuje, tylko rozmiaru obrazu nie. Przy źródle TV zapamiętuje wszystkie ustawienia. Co może być przyczyną tego? Z góry dzięki.
Sprobuj zmiany gniazda HDMI na inne. Sam musze to sprawdzic u siebie.



bady87 - 07-01-2010 14:17
ustawienia
  http://www.computerbild.de/fotos/Die...4.html?bild=15



piotrflo - 07-01-2010 19:25
Cytat:
http://www.computerbild.de/fotos/Die...4.html?bild=15 A mozesz to przelozyc na nasze?



Matsunami - 07-01-2010 23:27
Cytat:
A mozesz to przelozyc na nasze? Dość proste.. w sumie ustawienia lecą po kolei jak w menu. Do 37XV też są (z tego co widzę różnią się m.in. nasyceniem koloru, w 42 jest -10 a w 37 -5).



SLAV7 - 08-01-2010 09:48
Mam pytanie do uzytkowników tego TV. Czy podświetlenie napisu TOSHIBA można wyłączyć ?

Pozdrawiam



piotrflo - 08-01-2010 09:49
Cytat:
Mam pytanie do uzytkowników tego TV. Czy podświetlenie napisu TOSHIBA można wyłączyć ?

Pozdrawiam
Tak mozna, z poziomu menu.



SLAV7 - 08-01-2010 10:11
Cytat:
Tak mozna, z poziomu menu.
Dzieki Piotrflo. Mam zamiar kupić ten TV dla teściów tylko 32 cale. Jesteś zadowolony ze swojego ? Z czym porównywałeś przed zakupem ?

Pozdrawiam



piotrflo - 08-01-2010 10:33
Cytat:
Dzieki Piotrflo. Mam zamiar kupić ten TV dla teściów tylko 32 cale. Jesteś zadowolony ze swojego ? Z czym porównywałeś przed zakupem ?

Pozdrawiam
Co prawda ja mam wersje 42", ale jak sie okazuje menu sie nie rozni niczym. Przed zakupem mialem takie typy: porownywalem z Sharpem DH77E, Samsungiem wersje 650 i Sony W5500. Jestem zadowolony generalnie. Obraz jest super naprawde. Przewazylo scalowanie obrazu SD z kablowki. Daje sobie rade swietnie z tym tematem.



SLAV7 - 08-01-2010 10:35
Cytat:
Co prawda ja mam wersje 42", ale jak sie okazuje menu sie nie rozni niczym. Przed zakupem mialem takie typy: porownywalem z Sharpem DH77E, Samsungiem wersje 650 i Sony W5500. Jestem zadowolony generalnie. Obraz jest super naprawde. Przewazylo scalowanie obrazu SD z kablowki. Daje sobie rade swietnie z tym tematem.
Naprawdę wielkie dzięki. Własnie głownie zależy mi na skalowaniu SD.

Pozdrawiam



damiantomek2 - 08-01-2010 10:50
XV a plazma?
  Cytat:
Co prawda ja mam wersje 42", ale jak sie okazuje menu sie nie rozni niczym. Przed zakupem mialem takie typy: porownywalem z Sharpem DH77E, Samsungiem wersje 650 i Sony W5500. Jestem zadowolony generalnie. Obraz jest super naprawde. Przewazylo scalowanie obrazu SD z kablowki. Daje sobie rade swietnie z tym tematem. Tesz szukam tv do sygnału ze zwykłej kablówki ale przed
ekranem zasiadają 4 osoby i obawiam sie katów. Byłem zdecydowany na plazme bo głębia obrazu, kąty, naturalne kolory i właśnie dobry odbiór na na kablówce. No ale wpienia mnie te bzyczenie i "brudna biel" - trudno mi to
zaakceptować. Stąd pytanko jak XV ma sie do plazmy?
Może bez odpowiedzi ale po to jest forum by pytać?

Pozdrawiam



gilek1975 - 08-01-2010 21:30
Witam wszystkich w nowym roku i życzę wszystkiego dobrego w 2010, nie było mnie ostatnio ze względu na przeprowadzkę, ale już chyba będę starał się być aktywny. Co do wszystkich maili na PM już odpowiedziałem ,jeśli już coś to proszę o maile, wtedy będę na nie odpowiadał. Myślę że wszyscy są zadowoleni z Toshiby, tak jak i Ja byłe przez okres kiedy ją posiadałem. Sprawa z digialo to zupełnie coś innego.
W nowym roku jeszcze raz chciałem podziękować kikiemu za ogólna pomoc i profesjonale podjeście do różnych tematów, co spowodowało już kilkoma zakupami u niego (a to nie koniec, ponieważ niedługo przeprowadzam się do domku - z bloku - i będę potrzebował wiieeelu nowych rzeczy do kina jak i do TV).
Pozdrawiam wszystkich kolegów z forum.
gilek 1975



Krzychu1 - 08-01-2010 22:48
@gilek1975 Właśnie odebrałem... Wielki szacunek i podziękowanie.



zaratrusto - 09-01-2010 02:18
Cytat:
Tesz szukam tv do sygnału ze zwykłej kablówki ale przed
ekranem zasiadają 4 osoby i obawiam sie katów. Byłem zdecydowany na plazme bo głębia obrazu, kąty, naturalne kolory i właśnie dobry odbiór na na kablówce. No ale wpienia mnie te bzyczenie i "brudna biel" - trudno mi to
zaakceptować. Stąd pytanko jak XV ma sie do plazmy?
Może bez odpowiedzi ale po to jest forum by pytać?

Pozdrawiam
Witam,

... Z lekkim strachem po lekturze tego wątku, ale stałem się posiadaczem XV63.... narazie szczęśliwym

Wracając do twojego pytania, myślę że nie ma co obawiać się kątów, w ciągu dnia oglądam TV pod katem 45 i jest dobrze, co do skalowania SD ... to wieki szacunek dla tego sprzętu, widziałem SD na różnych tv w tym przedziale cenowym - to tutaj powala na kolana ... a i 100 Hz jest zauważalne- warto!



piotrflo - 09-01-2010 09:07
Cytat:
Witam,

... Z lekkim strachem po lekturze tego wątku, ale stałem się posiadaczem XV63.... narazie szczęśliwym

Wracając do twojego pytania, myślę że nie ma co obawiać się kątów, w ciągu dnia oglądam TV pod katem 45 i jest dobrze, co do skalowania SD ... to wieki szacunek dla tego sprzętu, widziałem SD na różnych tv w tym przedziale cenowym - to tutaj powala na kolana ... a i 100 Hz jest zauważalne- warto!
No to witamy w klubie. :-) Opisz wrazenia. Moje sa jak najbardziej pozytywne. Ale pojawila sie u mnie sprawa bzyczenia elektroniki o ktorej pisalem w innym watku. Mam jednak nadzieje, ze serwis cos poradzi w tej kwestii. Ogolnie mowie zajefajny TV. Ktos pisal o podlaczeniu laptopa i czarnych marginesach na formacie natywnym. Ja mam Hp Pavilion dv5 z karta ATI Radeon HD 3450 i sterownikami ATI Catalyst. Jak podlaczy sie laptopa do TV pojawia sie w ustawieniach karty taka opcja, ktora pozwala skalowac format obrazu. Wszystkie marginesy znikaja. Jak sie podlacze do TV to sprawdze jak to sie dokladnie nazywa. Napisze, ale dziala pieknie. To taka ciekawostka jakby ktos mial z tym problem na kartach ATI.



gilek1975 - 09-01-2010 17:45
Nadal proszę o podawanie maili na PM, nie będę odpisywał i przypominał o adresach bo to już się robi nudne i bardzo zapycha mi skrzynkę.
Pozdrawiam



darkbd - 10-01-2010 23:29
@gilek1975
Wielkie dzięki za pomocne ustawy



piotrflo - 13-01-2010 14:26
Jakie macie ustawienia dzwieku w Toskach jak sluchacie audycji przez glosniki wewnetrzne telewizora?



piotrflo - 13-01-2010 22:25
Dla tych co jeszcze nie kupili Toski XV. Leci teraz Epidemia na TVN obraz jak z DVD. Piekne rzeczy robi ten TV z sygnalem SD.



tomasbrzeski - 13-01-2010 23:12
Skąd kupic?
  skąd polecacie kupić tą toshibe 37" xv635, bo poszedlem do euro i nie mają na magazynie, zamówiłem przez neta to dostałem odpowiedź, że 28dni się czeka na przesyłkę w euro :(
zamówiłem w mixelectronics to póki co bez odzewu...
:hmm:



piotrflo - 14-01-2010 08:38
Cytat:
skąd polecacie kupić tą toshibe 37" xv635, bo poszedlem do euro i nie mają na magazynie, zamówiłem przez neta to dostałem odpowiedź, że 28dni się czeka na przesyłkę w euro :(
zamówiłem w mixelectronics to póki co bez odzewu...
:hmm:
37" chyba jakis modny rozmiar sie zrobil. A 42" Ci nie pasuje? Jest od reki dostepny w Euro co prawda szesc stowek drozej.



marcus56 - 14-01-2010 11:16
Cytat:
skąd polecacie kupić tą toshibe 37" xv635, bo poszedlem do euro i nie mają na magazynie, zamówiłem przez neta to dostałem odpowiedź, że 28dni się czeka na przesyłkę w euro :(
zamówiłem w mixelectronics to póki co bez odzewu...
:hmm:
Możesz się spytać w euro o stan w innych sklepach. Ja tak dorwałem swoją tosię. Ostatnia sztuka w jednym ze sklepów (nie licząc tej na ekspozycji ;).



tomasbrzeski - 14-01-2010 12:01
cd
  Pytałem o tośkę w innych sklepach i też tylko na wystawie.
37cala do mojego małego pokoju to max.
Próbowałem z mixelectronics zamówić, ale dostałem odpowiedź że nie ma opcji i jedynie mogę odebrać 120km od mojego miasta :(
Byłem dziś w euro i facet powiedział, że zamówią mi tą tośke i ze zaraz napisze on maila. Tośki mogę spodziewać się we wtorek ale to nie jest pewne, dałem im numer komy i będę czekał.
Nie wiecie czy warto brać toshibe z wystawy, gdzie jest włączona od ok. dwóch miesięcy? czy lepiej poszukać nową nierozpakowywaną ?
Pozdrawiam pomagierów:)



count - 14-01-2010 12:42
Możesz ponegocjować. Chcą obniżyć cenę? Jak spuszczą sensownie, to można się zastanowić, tym bardziej, że gwarancję i tak wypiszą od dnia zakupu. Jeśli nie chcą nic opuścić, to lepiej poczekać, szczególnie że mówią, że za parę dni ma być.



tomasbrzeski - 14-01-2010 13:12
cd
  Cytat:
Możesz ponegocjować. Chcą obniżyć cenę? Jak spuszczą sensownie, to można się zastanowić, tym bardziej, że gwarancję i tak wypiszą od dnia zakupu. Jeśli nie chcą nic opuścić, to lepiej poczekać, szczególnie że mówią, że za parę dni ma być. Nie chcą negocjować. Poczekam choć już nie mam cierpliwości...



count - 14-01-2010 14:30
Wierzę. Ale to z wiekiem przychodzi :D
Teraz w Saturnie mają promocję, że za każde wydane 500zł dostajesz stówę rabatu. Jeśli masz niedaleko jakiegoś Saturna to może warto się tam przejechać. Można sporo kasy zaoszczędzić. Nawet jak trzeba kawałek przejechać, to może się za transport zwrócić i jeszcze zostanie parę setek. W Euro ten TV kosztuje 2590. Jeśli w Saturnie tyle samo, to masz 500zł w bonach. Może warto się zastanowić...



piotrflo - 14-01-2010 14:43
Cytat:
Wierzę. Ale to z wiekiem przychodzi :D
Teraz w Saturnie mają promocję, że za każde wydane 500zł dostajesz stówę rabatu. Jeśli masz niedaleko jakiegoś Saturna to może warto się tam przejechać. Można sporo kasy zaoszczędzić. Nawet jak trzeba kawałek przejechać, to może się za transport zwrócić i jeszcze zostanie parę setek. W Euro ten TV kosztuje 2590. Jeśli w Saturnie tyle samo, to masz 500zł w bonach. Może warto się zastanowić...
Mysle, ze w Saturnie nie ma szans na taka cene jak w Euro. Jak szukalem 42'' to roznica miedzy Saturnem a Euro wynosila 800 PLN na korzysc Euro w ktorym to zakupilem swoj TV.



count - 14-01-2010 15:23
Wszystko zależy od aktualnej promocji. No i podejrzewam, że w zależności od tego, telewizory czyjego producenta zawalają magazyn, na daną firmę mogą być akurat lepsze ceny. Tak właśnie ja trafiłem na Toshibę w promocji w MM.
No i to też nie jest tak, że Euro jest tanie, bo jak szukałem TV, to ceny były bardzo zbliżone do tego co w Media (u mnie nie ma Saturna). W zależności co gdzie było w danym tygodniu promowane w gazetce, tam mieli lepszą cenę na dany towar.
No i nawet jeśli cena będzie 500zł większa, to przecież dostaniesz ją z powrotem w bonach, więc wyjdzie na to samo, a może będzie od ręki.



tomasbrzeski - 14-01-2010 15:43
Pytanie
  Czy warto kupować tv z wystawy po normalnej cenie?
Czy z powodu, że są one używane nawet kilka miesięcy nie warto kupować?
Możecie się wypowiedzieć o telewizorach kupowanych z wystawy?



count - 14-01-2010 16:04
Napisałem ci już. Jeśli sklep nie chce obniżyć ceny, to nie warto. Jeśli mocno obniża cenę, to warto się zastanowić, ale w normalnej cenie to lepiej poczekać, bo co to za okazja. Że masz od ręki? Aż tak się niecierpliwisz?



piotrflo - 14-01-2010 16:27
Cytat:
Czy warto kupować tv z wystawy po normalnej cenie?
Czy z powodu, że są one używane nawet kilka miesięcy nie warto kupować?
Możecie się wypowiedzieć o telewizorach kupowanych z wystawy?
Dzwon na sklep internetowy. W magazynie centralnym maja kilka sztuk. Przed chwila dzwonilem w innej sprawie co prawda, ale zapytalem o 37XV635DG. Na sklepach faktycznie maja sztuki wystawowe. Ilosc sztuk ograniczona w magazynie. Mieli jakas mala dostawe.


Strona 1 z 4 • Zostało wyszukane 867 postów • 1, 2, 3, 4